Noni Madueke
NOS Voetbal

Madueke leidt PSV zonder Gakpo naar winst op AC Milan

Voor het eerst zonder de naar Liverpool vertrokken Cody Gakpo heeft PSV vertrouwen getankt tegen AC Milan. De Eindhovenaren wonnen het oefenduel met 3-0. Noni Madueke was met twee fraaie goals de grote man in een nagenoeg vol Philips-stadion. WK-gangers Luuk de Jong en Xavi Simons vielen na een uur spelen in.

Of en hoe PSV de miljoenen van Liverpool gaat investeren in een vervanger voor Gakpo is nog de vraag. "We gaan zeker kijken of we iets op de markt kunnen doen, maar we zullen alleen iets doen als het ook echt een versterking oplevert", zei algemeen directeur Marcel Brands vooraf tegen Veronica.

Met Anwar El Ghazi anticipeerde PSV afgelopen zomer al op een vertrek van Gakpo. De buitenspeler startte tegen Milan op de plek van Gakpo links voorin. Trainer Ruud van Nistelrooij stelde dat het verder "dun" is wat betreft zijn opties in de aanval.

Madueke vliegt vanaf rechts

Yorbe Vertessen begon als centrale spits en had al binnen 30 seconden kunnen scoren. Hij pakte de bal af van Milan-verdediger Pierre Kalulu, maar zijn poging om doelman Antonio Mirante te omspelen, mislukte volledig. De Belg speelde de bal veel te ver voor zich uit. Guus Til was even later wel trefzeker en kopte PSV op voorsprong.

Guus Til

Het was niet El Ghazi op links, maar Madueke op rechts die bij afwezigheid van Gakpo de hoofdrol opeiste. De 20-jarige Engelsman, die door een enkelblessure dit seizoen slechts drie eredivisieduels speelde, schoot PSV in de 22ste minuut op 2-0. Hij passeerde Milan-linksback Sergiño Dest en haalde met links verwoestend uit in de korte hoek.

De derde PSV-goal kwam ook van de voet van Madueke. Opnieuw kwam hij van rechts naar binnen en dit keer schoot hij laag in de verre hoek. Milan stelde daar vrijwel niets tegenover.

Dubbele confrontatie met Sparta in vooruitzicht

Milan-coach Stefano Pioli wisselde na een uur spelen zijn hele elftal. De Italianen werden daarna pas echt gevaarlijk via de Portugese WK-ganger Rafael Leão. Theo Hernandez en Olivier Giroud deden niet mee en ook de geblesseerde Zlatan Ibrahimovic was absent.

De vorm van Milan was zorgelijk, vlak voor de hervatting van de Serie A. De huidige nummer twee en regerend kampioen van Italië gaat op 4 januari op bezoek bij Salernitana.

PSV, dat derde staat in de eredivisie, kan met vertrouwen uitkijken naar de dubbele confrontatie met Sparta op 7 januari (thuis, eredivisie) en 10 januari (uit, KNVB-beker). Met Madueke hebben de Eindhovenaren een wapen dat in de eerste seizoenshelft nog onbenut bleef.

Van Nistelrooij: 'Kan niemand meer weg nu'

Van Nistelrooij dicht PSV door het vertrek van Gakpo een minder grote kans toe om kampioen te worden dan een week geleden. "We verliezen onze beste speler met het hoogste rendement van Nederland", zei de coach. "Zijn vertrek doet niets met onze ambities, maar het verkleint wel onze kansen. Dat is een feit."

Ruud van Nistelrooij

Volgens de coach moet PSV in de toekomst geen spelers meer in de winterstop laten vertrekken. Gakpo is, volgens Van Nistelrooij, de enige speler die PSV deze transferperiode verlaat: "Er kan niemand meer weg nu."

"We moeten naar een situatie binnen de club, ook in financieel opzicht, dat je in de winter niet meer je beste spelers kan verliezen", zei Van Nistelrooij. "Daar moeten we als club naartoe en daar werken we ook naartoe. Dat is het uitgangspunt en het doel. Maar deze transfer was wel noodzakelijk."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl