NOS SchaatsenAangepast

Groenewoud hijgt Rijpma-de Jong in de nek na eerste dag NK allround

Antoinette Rijpma-de Jong zal toch niet helemaal rustig slapen vannacht. Na haar winst op de 500 meter op de eerste dag van de Daikin NK allround was het gat met de concurrentie nog flink. Maar na een knappe 3.000 meter van Marijke Groenewoud is de spanning volledig terug.

In het algemeen klassement staat Rijpma-de Jong eerste, Groenewoud tweede. Groenewoud moet op de 1.500 meter, de eerstvolgende afstand, 1,05 seconde goedmaken.

Joy Beune, die dit seizoen prima rijdt in de wereldbekerwedstrijden, staat derde op 3,5 seconden van plek één. Beune zal vooral naar beneden moeten kijken om te voorkomen dat ze haar podiumplek en daarmee plaatsing voor de EK allround kwijtraakt.

Bekijk hier de samenvattingen van de 500 meter en de 3.000 meter:

De dag begon voortreffelijk voor Rijpma-de Jong, die met een persoonlijk record van 38,39 een flinke tik uitdeelde op de eerste afstand van het allroundtoernooi. Alleen Groenewoud kon nog enigszins in de buurt blijven op de 500 meter, al was het gat ruim een halve seconde.

Loslaten

Op de drie kilometer was van haar eerste plek verdedigen geen sprake. Het was aanvallen, vol erin vliegen. Rijpma-de Jong vertrok onder het schema van haar persoonlijk record, dat ze ooit in Salt Lake City reed. Ze bleef er een aantal ronden bij in de buurt, maar moest het op driekwart van haar race toch loslaten.

"Ik zie het niet als een verloren drie kilometer. Ik zie het wel als een leermoment", zei Rijpma-de Jong na afloop. "Ik moet kapot zijn, en dat was ik niet. De 500 meter was supergoed en de drie was een oké-race. We gaan morgen voor de 1.500, en die moet goed zijn." Hoe Rijpma-de Jong daar zal starten? "Vol gas, alles of niks."

3.000 meter 'leermoment' voor Rijpma-de Jong: 'Moet kapot zijn, maar dat was ik niet'

Groenewoud rook vervolgens kansen op de drie kilometer en ging flink tekeer in haar race tegen Beune. De vrouwen trokken zich aan elkaar op en maakten van de rit een van de hoogtepunten van de eerste dag.

Groenewoud won de rit en de wedstrijd in 3.59,40. Nog nooit had een vrouw onder de vier minuten gereden op een nationaal allroundtoernooi. Wordt Rijpma-de Jong daar bang van? "Ik hoop dat ze dat wordt", lachte Groenewoud na afloop.

Zo kwam de spanning die na de 500 meter ver te zoeken was geweest, volledig terug in het kampioenschap.

Beslissing op 5.000 meter

"Ik denk dat ik weinig goed kan maken op de 1.500 meter, dus het moet op de vijf kilometer gebeuren", zei Groenewoud. Toch treffen Rijpma-de Jong en Groenewoud elkaar woensdag in de strijd om het goud in een directe race op de schaatsmijl. De beslissing zal daarna vallen op de 5.000 meter, een afstand die Groenewoud nog nooit heeft gereden.

Groenewoud houdt hoop op allroundtitel: 'Moet op 5 kilometer gebeuren'

Het gevecht om brons en het derde ticket voor de Europese kampioenschappen allround in het Noorse Hamar gaat tussen Beune, de 21-jarige Robin Groot en de 24-jarige Elisa Dul.

Na een vierde plek op de 500 meter (39,30) werd Groot ook knap vierde op de drie kilometer (4.04,38). Ze staat over 1.500 meter ruim een seconde achter Beune. Dul, knap derde op de 500 meter in 39,15, reed de drie kilometer in 4.07,26 en moet twee seconden goedmaken op Beune.

Geen Schouten

Grote afwezige in Thialf is Irene Schouten, de wereldkampioene allround verkoos afgelopen week rust boven de kans op een nationale titel. Door haar afzegging ruiken andere schaatssters hun kans. Rijpma-de Jong en Groenewoud hebben daar dankbaar gebruik van gemaakt.

De vraag is nu bij wie de 500 meter en de drie kilometer het meeste blijven hangen in de benen. Woensdag betreden de vrouwen weer het ijs voor de 1.500 meter en de beslissende vijf kilometer.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl