De bal rolt alweer in Engeland: Van Dijk scoort voor winnend Liverpool

Acht dagen geleden stond de WK-finale nog op het programma, maar vandaag rolde de bal alweer in de Premier League. In de traditionele speelronde op Boxing Day scoorde Virgil van Dijk bij een 3-1 zege voor Liverpool, pakten Arsenal en Newcastle United de volle buit en speelde Tottenham Hotspur gelijk.

Liverpool startte sterk bij de hervatting van de Premier League. Voor rust stond het 2-0 in het voordeel van de nummer zes van de Engelse competitie, die op bezoek was bij nummer twaalf Aston Villa.

Mohamed Salah opende de score al in de vijfde minuut, Van Dijk verdubbelde de score nog in de eerste helft. De aanvoerder van het Nederlands elftal kreeg uit een hoekschop de bal voor zijn linkervoet en haalde trefzeker uit.

Virgil van Dijk (rechts) met Mohamed Salah

Aston Villa ging na rust direct op jacht naar het aansluitingsdoelpunt. Met drie grote kansen binnen drie minuten was de toon gezet voor de tweede helft. Ollie Watkins zorgde na vele gemiste kansen in de 59ste minuut alsnog voor de 1-2.

De thuisploeg drukte echter niet door en liet Liverpool weer even op adem komen. Stefan Bajcetic maakte tien minuten voor tijd het derde doelpunt van de bezoekers en daarmee werden de drie punten veiliggesteld.

Gelijkspel Tottenham

Tottenham Hotspur speelde eerder op de dag met 2-2 gelijk tegen Brentford.

De ploeg van Antonio Conte keek na een klein kwartier spelen tegen een achterstand aan, nadat Spurs-doelman Fraser Forster een schot recht voor de voeten van Vitaly Janelt verwerkte, die simpel kon intikken. Tien minuten na rust verdubbelde Ivan Toney de voorsprong.

Harry Kane baalt na een gemiste kans

Daar raakten de Spurs, momenteel vierde in de competitie, niet van in de war: Harry Kane maakte zijn reputatie waar en wist ook in zijn zevende Boxing Day-wedstrijd te scoren. Hij tekende in de 65ste minuut koppend voor de aansluitingstreffer en heeft nu tegen alle 32 clubs waartegen hij in de Premier League heeft gespeeld, een keer het doel gevonden.

Vijf minuten na Kanes doelpunt zorgde de Deense middenvelder Pierre Hojbjerg met een bekeken schot rond de penaltystip voor de gelijkmaker. In een boeiende slotfase waren er kansen over en weer, maar moesten beide ploegen uit Londen genoegen nemen met een punt.

Arsenal komt terug van achterstand

Arsenal en Newcastle United hebben de draad weer opgepakt met een zege. Arsenal kwam terug van een 0-1 achterstand en won met 3-1 van West Ham United, Newcastle United versloeg Leicester City simpel met 3-0.

Voor de rust zat het Arsenal niet mee. De VAR zette een streep door de vroege 1-0 van Bukayo Saka en annuleerde in de extra tijd, opnieuw terecht, ook een strafschop voor de Gunners. West Ham kreeg na een lichte overtreding van William Saliba op Jarrod Bowen wel een penalty, die Said Benrahma benutte.

Saka na zijn afgekeurde doelpunt

De koploper van de Premier League stelde na rust orde op zaken. Saka scoorde nadat hij een schot van ploeggenoot Martin Odegaard had onderschept en Gabriel Martinelli trof in de korte hoek doel.

Eddie Nketiah draaide zich knap naar de 3-1, onder toeziend oog van clubicoon Arsene Wenger, die voor het eerst sinds zijn vertrek in 2018 op de tribune zat. Het was voor Arsenal de tiende thuiszege op rij.

Simpele zege Newcastle

Bij Leicester City tegen Newcastle United stond na 32 minuten de einduitslag al op het bord. Chris Wood benutte al na drie minuten een penalty, waarna Miguel Almirón na een een-twee met Bruno Guimarães vier minuten later de score al verdubbelde. Joelinton maakte er met een kopbal 0-3 van.

Met de zesde zege op rij nemen de Magpies in ieder geval voorlopig plek twee over van Manchester City, dat woensdag speelt.