Yibbi Jansen
NOS SportAangepast

Wisselend succes voor Nederland in Hockey Pro League: winst vrouwen, verlies mannen

De Nederlandse hockeysters zijn de Hockey Pro League begonnen met een zuinige zege op Groot-Brittannië. In het Argentijnse Santiago del Estero was de ploeg van bondscoach Paul van Ass met 2-1 te sterk. De Nederlandse mannen verloren later op de dag met 3-0 van Groot-Brittannië.

De vrouwen, regerend olympisch- en wereldkampioen, kenden een sterke start tegen de Britsen. In de eerste minuut werd al een strafcorner verdiend, maar Yibbi Jansen wist daar niet van te profiteren. Marente Barentsen zorgde niet lang daarna voor het volgende gevaar. Haar inzet werd gekeerd door keepster Sabbie Heesh, maar Freeke Moes was alert en tekende met een harde backhand voor de 1-0.

Isabelle Petter maakte vervolgens uit de eerste Britse aanval gelijk. In het tweede kwart bezorgde Jansen Oranje de voorsprong en uiteindelijk ook de zege. Margot van Geffen versierde een strafcorner die vervolgens door Jansen zeer fraai werd benut. Nederland kreeg vervolgens nog een karrevracht aan kansen, maar gescoord werd er niet meer.

Woensdagavond nemen de vrouwen het op tegen Argentinië, dat na vier duels in de Pro League ongeslagen koploper is. Vrijdag is Groot-Brittannië weer de tegenstander waarna Oranje op zaterdag de week afsluit met weer een wedstrijd tegen Argentinië.

De Nederlandse mannen kenden een slechte start van het Pro League-seizoen. Nadat de vrouwen winnend van het veld waren gestapt, mocht het team van bondscoach Jeroen Delmée het ook opnemen tegen de Britten. Oranje ging kansloos met 3-0 onderuit.

Het duurde lang voordat een van de ploegen tot een goede kans wist te komen. Oranje deed dat na een klein half uur spelen als eerste in de vorm van een sleeppush van Jip Janssen. Beide teams hielden elkaar vervolgens lang in evenwicht, maar binnen een tijdsbestek van enkele minuten stond het 2-0 voor de Britten.

HGC-speler Zachary Wallace zorgde voor de openingstreffer door te profiteren van onoplettendheid in de Oranje-defensie en kort daarna maakte Phil Roper de tweede Britse treffer. Lars Balk leverde de bal in bij de Britten waarna Roper kon afronden. De derde treffer kwam via een benutte strafbal van Wallace.

Nederland, dat de Pro League ook zal zien als een voorbereiding op het WK dat volgende maand in India op het programma staat, speelt net als de vrouwen twee keer tegen de Britten en twee keer tegen Argentinië.

Bondscoach Jeroen Delmée is zeer ontevreden over de planning van de Pro League-wedstrijden in Argentinië, zo liet hij vooraf weten.

Bondscoach Delmeé is boos: 'Wil mijn eigen voorbereiding maken'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl