Minister Helder op de tribune in Qatar
NOS NieuwsAangepast

Helder overwoog niet OneLove-armband te dragen na actie minister Qatar

Minister Helder van Sport droeg bij de WK-wedstrijd van Oranje tegen Qatar niet de OneLove-armband, maar het OneLove-speldje. Dat was ook het advies van de KNVB, dat zondag koos voor het OneLove-speldje "om geen onnodige statements te maken".

In een toelichting zegt Helder dat ze haar teleurstelling over het armbandverbod door de FIFA heeft overgebracht aan voorzitter Infantino. "Ik sta vierkant achter de gedachte van de OneLove-campagne: OneLove staat voor gelijkheid en verbinding."

De minister van Justitie van Qatar, die naast Helder stond, deed kort voor de wedstrijd tegen Nederland wel een zwart-witte armband om, die verwijst naar de Palestijnse zaak. Helder zag dat ook, maar zegt tegen de NOS niet te hebben overwogen alsnog de OneLove-band om te doen. "Nee, het voelde niet gek om het speldje te dragen. Dat was wat mij betreft de goede uiting".

Ze zei ook niet verrast te zijn dat de Qatarese minister de zwart-witte band omdeed. "Dat is vaker hier gezien. De afgelopen weken is er een behoorlijk sterke reactie gekomen op de OneLove-campagne." Ze zei na de actie van de minister "gewoon vriendelijk met hem gesproken te hebben".

Bekijk de reactie van Helder na de actie van de minister van Justitie van Qatar:

Voorafgaand aan de WK-wedstrijd van Oranje tegen Qatar sprak ze met verschillende partijen over de arbeidsomstandigheden. Ze sprak met de minister van Arbeid, met de VN-arbeidsorganisatie ILO en met arbeidsmigranten zelf.

Ook ging het in een gesprek met de minister van Sociale Zaken over het belang van inclusiviteit en gelijke rechten. Wat er precies is gezegd, is onbekend. De gesprekken vonden plaats achter gesloten deuren. Wel zegt Helder: "Deze constructieve gesprekken willen we ook in de toekomst blijven voeren. Alleen zo kunnen we echt duurzame verandering bewerkstelligen."

Veel kritiek op arbeidsomstandigheden

Over de omstandigheden waaronder migranten werken en leven is sinds de toewijzing van het WK aan Qatar veel te doen. Volgens schattingen van internationale media en vakbonden zijn de laatste jaren honderden tot duizenden mensen omgekomen bij bouwprojecten in Qatar. Ook zouden bouwvakkers lang op hun salaris moeten wachten.

Deze uitbuiting was voor een Kamermeerderheid reden om het kabinet op te roepen niemand naar Qatar te sturen. Toch besloot het kabinet om minister Helder af te vaardigen, onder meer omdat Qatar Nederland officieel had uitgenodigd.

Lange tijd hielden de Qatarezen vol dat er maar drie arbeidsmigranten waren gestorven, maar vandaag stelde het hoofd van de WK-organisatie dat aantal plots bij naar 400 tot 500 doden. Mensenrechtenorganisaties willen een compensatiefonds voor de slachtoffers van misstanden rondom de stadionbouw voor het WK.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl