Negatief WK-record blijft Kameroen bespaard, met dank aan slapende Serviër

Dankzij de onoplettende verdediger Nikola Milenkovic heeft Kameroen op onwaarschijnlijke wijze een punt uit het vuur gesleept tegen Servië: 3-3. Tot tweemaal toe stapte Milenkovic te laat voor buitenspel en konden de 'Ontembare Leeuwen' scoren.

Daarmee bleef een negatief WK-record bespaard voor Kameroen. De ploeg leek af te stevenen op zijn negende nederlaag op rij, waarmee het record van Mexico uit de periode 1930-1958 geëvenaard had kunnen worden. De laatste keer dat Kameroen niet verloor op een WK was in 2002, toen dankzij een treffer van Samuel Eto'o met 1-0 van Saudi Arabië werd gewonnen.

Op doel bij Kameroen stond Devis Epassy, die de uit de selectie gezette André Onana verving. Naar verluidt zou Onana ruzie hebben gemaakt met bondscoach Rigobert Song, die een meer traditionele stijl van keepen had geëist van de oud-Ajacied.

De lange reeks nederlagen van Kameroen op een WK is ten einde

Bij de 1-0 nederlaag tegen Zwitserland bemoeide Onana zich nadrukkelijk met de opbouw. Hij stond vaak ver voor zijn doel en had het hoogste aantal balcontacten (61) in één duel van alle doelmannen op dit WK.

Euforische wisselspelers

Niet alleen Kameroen had zijn openingsduel in Qatar verloren, ook Servië was nog puntloos. Dat beide ploegen onder hoogspanning stonden, was duidelijk te zien bij de eerste doelpunten. De complete reservebanken stroomden leeg en wisselspelers vierden de treffers uitgebreid mee.

Servië was de betere ploeg in de openingsfase, zo trof spits Aleksandar Mitrovic de paal. Maar het was Kameroen dat na een half uur op voorsprong kwam. Uit een doorgekopte corner kon verdediger Jean-Charles Castelletto bij de tweede paal simpel binnen tikken.

Uit pure euforie staken de wisselspelers van Kameroen het hele veld over om het doelpunt te vieren. De vreugde was slechts van korte duur, want een kwartier later stond Servië al op voorsprong.

• Reuters
    Wisselsspelers van Kameroen vieren het feestje mee na de openingstreffer
  • Reuters
    De wisselspelers van Servië delen in de euforie na de 1-1

Uit een vrije trap van Dusan Tadic kopte verdediger Strahinja Pavlovic in de eerste minuut van de blessuretijd de gelijkmaker binnen. Het was pas de eerste doelpoging tussen de palen op dit WK van Servië.

Ook de tweede doelpoging tussen de palen was meteen raak. Met een simpel en niet onhoudbaar schot passeerde Sergej Milinkovic-Savic Onana-vervanger Epassy in de korte hoek; 2-1.

Slapende Serviër

En toen kort na rust Mitrovic na zwak verdedigen van Kameroen met een intikker de 3-1 maakte, leek een zware afstraffing in de maak. Maar Kameroen kwam binnen no-time terug in de wedstrijd, dankzij de slapende Serviër Nikola Milenkovic.

• NOS
    Milenkovic heft buitenspel op bij de 2-3
  • NOS
    En Milenkovic heft ook buitenspel op bij de 3-3

De rechterverdediger van Servië stapte tot tweemaal toe te laat voor buitenspel, waardoor er aan de andere kant van het veld een Kameroener alleen op het doel af kon. In de 63ste minuut scoorde Vincent Aboubakar met een fraai en achteloos lobje, in de veronderstelling dat hij ruim buitenspel stond. De vlag van de grensrechter ging omhoog, maar de VAR zag dat Milenkovic aan de andere kant van het veld buitenspel ophief.

Drie minuten later gebeurde min of meer hetzelfde. Aboubakar kon er vandoor omdat Milenkovic te laat stapte. Ditmaal gaf de aanvaller de bal voor op aanvoerder Eric Maxim Choupo-Moting, die de 3-3 aantekende.

In de laatste 25 minuten kregen beide ploegen nog kansen, maar gescoord werd er niet meer in het Al Janoub Stadion. Tot groot genoegen van Brazilië en Zwitserland, die voor hun onderlinge ontmoeting om 17.00 uur de kansen op het bereiken van de achtste finales aanzienlijk zagen toenemen.