Het duurt een uur, maar dan komt Brazilië toch los tegen Servië: 2-0

Brazilië is het WK begonnen met een 2-0 zege op Servië. Het duurde lang voor de Brazilianen op gang kwamen, maar in de tweede helft begon het toch te lopen en zorgde Richarlison met twee goals - waaronder een geweldige omhaal - voor de beslissing.

Neymar, Vinícius Júnior, Richarlison, Raphinha, Antony, Rodrygo, Gabriel Jesus, Martinelli. Bondscoach Tite kon wel acht aanvallers van wereldniveau opstellen tegen Servië. Een luxeprobleem in het kwadraat.

Hij koos uiteindelijk voor de eerste vier uit het bovenstaande rijtje. Superster Neymar begon de wedstrijd als nummer tien, kort achter de beoogde afmaker Richarlison.

Servië stelde er vijf verdedigers tegenover, met daarvoor Nemanja Gudelj (voormalig speler van NAC, AZ en Ajax) als slot op de deur. Voorin stond natuurlijk Dusan Tadic, die Servië met een goal en assist tegen Portugal naar dit WK loodste.

Niet meer dan flitsen

De gehele voetbalminnende wereld zat klaar voor een voetbalshow van Brazilië, met al die sterren toch wel topfavoriet voor de eindzege in Qatar. Maar Servië bleek een taaie tegenstander.

In de eerste helft toonden de Brazilianen slechts flitsen van hun klasse. Een paar keer werd Vinícius, gevaarlijk door zijn diepgang, met een steekbal gevonden. Eenmaal kwam Neymar tot een schot.

Maar veel leverde het voetbal van Brazilië voor rust niet op. De ploeg kreeg ook maar nauwelijks druk op de defensie van de Serviërs, die daardoor vaak op hun gemak konden opbouwen.

De tweede helft begon wel met een grote kans voor de Brazilianen. Gudelj leverde de bal kort voor zijn eigen strafschopgebied in, maar Raphinha rondde slecht af en schoot tegen keeper Vanja Milinkovic-Savic op. Even later kreeg Neymar een prima mogelijkheid, maar ook zijn schot was belabberd.

Weergaloze Richarlison

Maar toch, Brazilië was een stuk gevaarlijk dan voor rust. Na een uur spelen was het écht bijna raak, toen linksback Alex Sandro zomaar uit het niets op doel besloot te schieten. Zijn kiezelharde uithaal eindigde op de paal.

De druk werd de Serviërs na 63 minuten te groot. Neymar slalomde door de zestien, Vinícius kon uithalen en in de rebound schoot Richarlison raak. Een flinke tik voor Servië, dat na de goal vlug Juventus-topschutter Dusan Vlahovic inbracht.

Richarlison viert de 1-0 tegen Servië

Servië ging na de 1-0 wat meer in de aanval, maar gaf daardoor ook meer ruimtes weg op eigen helft. Dat werd een kwartier voor het einde op weergaloze wijze afgestraft door wederom Richarlison.

De aanvaller van Tottenham Hotspur ontving de bal in de zestien, tikte die bij zijn aanname over zichzelf heen en schoot met een spectaculaire omhaal keihard raak.

Het was de genadeklap voor Servië, dat aanvallend te weinig had gebracht om aanspraak te maken op een resultaat. In de slotfase had Brazilië verder uit kunnen lopen, maar dat lukte net niet.