NOS Voetbal

Geplaagde Tadic wil met Servië stunten tegen Brazilië: 'Zijn in topvorm'

Servië trapt met Tadic WK af tegen Brazilië: 'We spelen met hart en emotie'

Bij Ajax is zijn status als cruciale speler langzaam aan het afbrokkelen, maar in Servië is Dusan Tadic nog steeds een grote meneer. Hij zou zelfs dezelfde status hebben als tennisser Novak Djokovic. "Dat weet ik niet. Ik geloof wel dat iedereen in het land mij kent."

Dat komt mede door een legendarische wedstrijd die ongeveer een jaar geleden werd gespeeld. Op 14 november 2021 kwalificeerde Servië zich in Lissabon voor het WK na een overwinning op Portugal. Tadic maakte een doelpunt en gaf een assist. "Het gaf een geweldig gevoel. Het was erop of eronder. We houden ervan om dit soort wedstrijden tegen grote tegenstanders te spelen."

De overwinning op Portugal was heel erg belangrijk voor Servië. "Ons land heeft veel geleden in het verleden", doelt Tadic op de oorlog in toenmalig Joegoslavië in de jaren 90.

Hart en emotie

Daarom vindt Tadic, die in 2008 debuteerde voor Servië, het een eer dat hij met Servië op het WK mag spelen. "We willen op het veld en daarbuiten graag uitstralen dat we trots zijn. We spelen met ons hart en met emotie", zegt hij een paar weken geleden als hij nog in Nederland is.

Servië neemt het vandaag om 20.00 uur in zijn eerste groepsduel op tegen Brazilië, waar zijn voormalig aanvalsmaatje van Ajax, Antony, in de selectie zit.

Reuters Connect

De 34-jarige aanvaller van Ajax is zich ervan bewust dat Brazilië een team vol wereldsterren heeft, maar denkt dat de vele aandacht voor de Brazilianen gunstig kan zijn voor de Serven. "Iedereen praat over Brazilië, dat kan ons motiveren. We zijn in topvorm, ik geloof in onszelf."

De goede vorm van Servië is ook te vangen in cijfers. Van de laatste zes wedstrijden werden er vijf gewonnen en een keer gelijkgespeeld. In het laatste oefenduel voor het WK werd Bahrein met 5-1 verslagen. Tadic, die ook bij Servië aanvoerder is, scoorde twee keer.

ANP
Tadic en Neymar omhelzen elkaar tijdens het WK in 2018

Naast de goede resultaten kan Servië ook vertrouwen putten uit de eigen selectie. Naast Tadic beschikken ook Dusan Vlahovic (Juventus), oud-Ajacied Nemanja Gudelj (nu Sevilla), Luka Jovic (Fiorentina) en Aleksandar Mitrovic (Fulham) over genoeg internationale ervaring.

Bij de naam van Filip Kostic (Juventus), die net zoals Tadic eerder bij FC Groningen speelde, staat nog een vraagteken. Hij kampt met een dijbeenblessure.

OneLove

Tadic draagt tegen Brazilië geen OneLove-aanvoerdersband. Daar werd hij voor het toernooi nog wel naar gevraagd. "Ik vind het lastig om het daarover te hebben. Het maakt niet uit wie wat doet, maar wij willen gewoon onze normale aanvoerdersband dragen", zei hij toen.

Tadic over OneLove-aanvoerdersband: 'Lastig om het daarover te hebben'

Het zal tegen Brazilië beter moeten dan vier jaar geleden. Op het WK in Rusland zat Servië ook in de groep met de Zuid-Amerikanen en verloor het met 2-0. Servië eindigde uiteindelijk als derde achter Brazilië en Zwitserland.

Het toeval wil dat Servië dit keer ook weer bij Zwitserland in de groep zit. Alleen Costa Rica is ingeruild voor Kameroen, waar voormalig Ajax-doelman André Onana waarschijnlijk onder de lat zal staan. "Jullie groep is veel makkelijker", aldus Tadic lachend tegen verslaggever Joep Schreuder.

Tadic barst dus van het vertrouwen en denkt dat er dit jaar meer mogelijk is dan vier jaar geleden. "Onze kracht is dat we een eenheid zijn. Het is een goede mix van jonge en oude spelers en we hebben een goede trainer (Dragan Stojkovic). Het maakt niet uit tegen wie we spelen."

Volg het FIFA WK voetbal

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl