Spanje en Duitsland verwennen WK-kijker, de echte spitsen scoren: 1-1

Een hoogstaande kraker tussen Spanje en Duitsland onder leiding van de Nederlandse scheidsrechter Danny Makkelie is in 1-1 geëindigd bij het WK in Qatar.

Daarmee kan het in groep E nog alle kanten op. Spanje leidt met vier punten en Duitsland, dat zijn eerste WK-duel verloor van Japan, staat laatste.

Met het punt heeft Duitsland kwalificatie voor de achtste finales niet in eigen hand. Bij winst op Costa Rica kan Duitsland verder, maar het is dan wel afhankelijk van de uitslag van het duel van Spanje met Japan.

Beide teams begonnen zonder echte spits, met Marco Asensio centraal voorin bij Spanje en Thomas Müller bij Duitsland. Uiteindelijk maakten de echte spitsen Álvaro Morata en Niclas Füllkrug als invallers wel de doelpunten.

Het was vooraf de meest aansprekende wedstrijd in de groepsfase van het WK, het duel tussen de Europese grootmachten Spanje en Duitsland. Twee landen met een overvloed aan goede spelers en een aanvallende speelstijl.

Hogeschoolvoetbal

De wedstrijd bood wat je kon verwachten. Een duel met hoog tempo en hoge balvaardigheid en misschien wel het beste voetbal van het toernooi tot nu toe. Spanje was met het FC Barcelona-middenveld Gavi, Sergio Busquets en Pedri de bovenliggende partij. Duitsland had moeite met de snelle Spaanse balcirculatie.

Dani Olmo was dicht bij een goal met een hard schot door de benen van Thilo Kehrer, maar de Duitse doelman Manuel Neuer tikte de bal tegen de lat. Ook linksback Jordi Alba was dichtbij. Zijn schot ging net naast.

Aan de andere kant schoot Serge Gnabry na een actie van Jamal Musiala ook naast. Vijf minuten voor rust leek Antonio Rüdiger Duitsland tegen de verhouding in op voorsprong te koppen uit een vrije trap van Joshua Kimmich. Videoscheidsrechter Pol van Boekel constateerde echter terecht buitenspel voor Rüdiger.

Invallers doen het

Duitsland zette na rust voluit druk en liet de Spaanse verdediging daarmee even beven. Het leverde Kimmich een kans op, maar zijn schot werd door Unai Simón knap uit het doel geranseld. Invaller Álvaro Morata zette Spanje in de 62ste minuut op voorsprong door een voorzet van Alba bij de eerste paal binnen te tikken.

Met Leroy Sané als invaller werd Duitsland steeds gevaarlijker. Nadat Asensio had gemist namens Spanje en Musiala namens Duitsland, scoorde de Duitse invaller Niclas Füllkrug. De spits van Werder Bremen nam de bal over van Musiala en knalde hard en hoog binnen.

In blessuretijd kreeg Sané nog een kans om Duitsland naar de overwinning te schieten. Dat deed de aanvaller van Bayern München niet.