Hansi Flick, de bondscoach van Duitsland
NOS Voetbal

Nu al een finale voor Duitsers, maar Flick slaapt nog goed: 'Overtuigd van ons kunnen'

  • Jan-Kees van der Kun

    verslaggever in Qatar

  • Jan-Kees van der Kun

    verslaggever in Qatar

"Wij favoriet? Vind je dat?" Dani Olmo vraagt zich hardop af of hij de vraag wel goed heeft verstaan. Het lijkt niet eens gespeeld; de Spaanse middenvelder van RB Leipzig is oprecht van mening dat Spanje-Duitsland zondagavond een echte fifty-fifty-wedstrijd wordt.

Ook zijn trainer Luis Enrique wijst er fijntjes op dat Duitsland niet zomaar een tegenstander is. "Als zij morgen hun shirts aantrekken, staan daar mooi wel vier sterren op, vanwege de vier wereldtitels die Duitsland gewonnen heeft."

Maar zo gek was de suggestie toch niet dat Spanje grotere winstkansen moeten worden toegedicht dan Duitsland? Er ligt een wereld van verschil tussen de manier waarop Spanje en Duitsland aan het WK zijn begonnen. De een walste met vlotte combinaties over Costa Rica heen (7-0), terwijl de ander zich pijnlijk verslikte in Japan (1-2).

'Hard aangekomen'

Door die nederlaag flirt Duitsland bovendien al heel vroeg in het toernooi met uitschakeling. Maar zoals Louis van Gaal blijft herhalen dat Oranje voor niets minder dan de wereldtitel naar Qatar is afgereisd, zo benadrukt bondscoach Hansi Flick bij herhaling dat hij heus nog steeds lekker slaapt.

"Natuurlijk is de nederlaag tegen Japan hard aangekomen, zeker omdat het onnodig was. Maar we geloven nog steeds in onze kwaliteiten en in onze plannen. Ik ben ervan overtuigd dat we beter kunnen."

Serge Gnabry baalt tijdens het duel met Japan

Flick kan dat nog zo vaak zeggen en daarbij zelfs geregeld ontspannen glimlachen, dat het menens is bij de Duitsers bleek al voordat hij überhaupt het woord had genomen. Tegen de gewoonte van de FIFA in verscheen Flick namelijk zonder speler bij het laatste persmoment voor de wedstrijd.

"De wedstrijd is te belangrijk om iemand drie uur kwijt te laten zijn aan het praten met de media," legt hij desgevraagd uit. Het Duitse trainingskamp ligt op grote afstand van het mediacentrum. "Dus ik vond het niet verantwoord om iemand mee te nemen."

Bij de Spanjaarden zat dus wel een speler. Eentje die na vier seizoenen Bundesliga maar al te goed weet hoe het er nu aan toegaat bij de Duitsers. En Olmo is niet te beroerd om de druk nog een beetje extra op te voeren. "Na zo'n nederlaag neemt de stress natuurlijk toe. De wedstrijd van morgen is voor hun al een finale. Zij móéten winnen."

Deur naar volgende ronde staat open

Dat was de Duitsers natuurlijk al wel bekend. Om niet net als vier jaar geleden bij het WK in Rusland al na de drie groepswedstrijden weer naar huis te moeten, kunnen zij zich simpelweg geen enkel puntverlies meer veroorloven.

En dat hoeft niemand ze meer uit te leggen, aldus Flick. "Tegen Spanje ga je een team zien dat weet wat er op het spel staat. Maar we weten ook dat de deur naar de volgende ronde nog gewoon openstaat."

Flick weet nog niet of hij zondagavond een beroep kan doen op Leroy Sané . "Positief is dat hij weer kan trainen", zei hij over de vleugelaanvaller van Bayern München. "Maar ik neem pas zondagochtend een beslissing over hem."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl