NOS Voetbal

Argentijnse bondscoach weet alle ogen op zich gericht: 'Maradona kijkt mee'

  • Arthur Huizinga

  • Arthur Huizinga

Heel Argentinië kijkt vanavond mee over de schouder van Lionel Scaloni in de tweede WK-wedstrijd tegen Mexico. Dat is het lot van de bondscoach van een van de meest voetbalmaffe naties ter wereld. Helemaal nu de grootmacht een draai om de oren heeft gekregen van kleinduimpje Saudi-Arabië.

"Dit moet worden gerekend tot een van de zwaarste klappen die de nationale ploeg in de geschiedenis van het WK heeft gekregen", schreef de Argentijnse krant La Nacion. En dat terwijl Scaloni het liefst in de schaduw opereert, dienstbaar aan het team. Een waterdrager pur sang.

Roy Makaay speelde rond de eeuwwisseling vier jaar samen met Scaloni bij Deportivo La Coruña. "Hij was de stand-in van onze rechtsback, Manuel Pablo. Soms speelde hij ook als hangende rechtsbuiten als we wat defensiever wilden spelen. Een ding wist je bij hem altijd zeker: hij gaf altijd alles."

Het waren de jaren waarin de provincieclub de ijzeren greep van Real Madrid en Barcelona wist te breken. Aan het einde van zijn eerste seizoen stonden Makaay en Scaloni al met geblondeerde coupe op het bordes van het Palacio de María Pita om de eerste landstitel te vieren met de fans.

"Die titel betekende zoveel voor de supporters, vooral nadat Deportivo in 1994 de titel had weggegeven aan Cruijffs Barcelona door die gemiste strafschop van Djukic in de laatste minuut."

Roy Makaay en Lionel Scaloni vieren met geblondeerde koppies de Spaanse titel op het centrale plein van A Coruña in 2000.

Na die titel werd Makaay nog twee keer tweede in de competitie en een keer derde, hij won de Copa del Rey en werd topscorer van de Primera Divisíon. "En vergeet de Super Cup niet, hè. Die hebben we ook twee keer gewonnen."

Aanvoerder

Ook in de Champions League sprak 'Depor' een woordje mee, met twee kwartfinaleplaatsen. In 2003 maakte Makaay een hattrick in München en verdiende zo een transfer naar Zuid-Duitsland. Scaloni bleef en schopte het tot aanvoerder.

"Scaloni speelde misschien niet alles, maar lag wel heel goed in de groep. Hij had die echte Argentijnse mentaliteit en ging voor elke bal, altijd vol strijd en passie. Hij is temperamentvol. En hij hield wel van een geintje."

Lionel Scaloni viert een treffer tegen Sevilla in 2004.

Zo nam hij bij het WK in 2006 ploeggenoot Leandro Cufré in de maling. Cufré stond bekend om zijn met veel zorg omgeven coiffure, maar uitgerekend op zijn verjaardag was er geen beginnen aan.

Wat bleek: Scaloni was expres vroeg opgestaan om een flesje massageolie leeg te knijpen boven het hoofd van de slapende Cufré.

Het WK in Duitsland was bovendien het eerste WK van die andere Lionel, Lionel Messi. In de groepsfase tegen Oranje was Scaloni nog getuige van de eerste basisplaats van Messi dat toernooi. In de achtste finale tegen Mexico stonden ze samen in het veld.

Het werd een enerverende Latijns-Amerikaanse uitputtingsstrijd, die beslist werd door een wonderschone treffer.

WK 2006: Scaloni speelt luistervink bij Mexicanen en lacht het laatst

Meer speelminuten kreeg Scaloni niet van José Néstor Pekerman, de man die Scaloni als mentor beschouwt. Onder Pekerman trad hij in 1997 als jonge voetballer van Estudiantes de la Plata uit de schaduw op het WK onder 20.

Vooral de openingstreffer van Scaloni in de kwartfinales tegen Brazilië zal hem voor altijd bij blijven. Na die zege stoomde Argentinië - met Juan Román Riquelme en Pablo Aimar als uitblinkers - door naar de wereldtitel.

Mooi rijtje

Dat uitgerekend hij de belangrijkste baan in het internationale voetbal kreeg, verbaasde velen. Bij het WK in 2018 in Rusland was Scaloni assistent van Jorge Sampaoli, met wie hij eerder al bij Sevilla werkte.

Daarna kreeg hij de teugels in handen en riep de hulp in van voormalig ploeggenoten Aimar en Walter Samuel. Makaay slaakt een zucht bij het horen van die namen. "En ook Roberto Ayala zit nu als assistent op de bank, toch? Poeh, ik heb vaak tegen hem gespeeld. Geweldige voetballer, maar ook heel gemeen."

De staf van Argentinië zit boordevol ervaring met oud-internationals Roberto Ayala, Walter Samuel, Lionel Scaloni en Pablo Aimar.

Door de nederlaag tegen de Saudi's staat Scaloni misschien met de rug tegen de muur. Maar juist dan is hij op zijn best, denkt Makaay. "Ik denk dat hij niet veel gaat veranderen. Hij heeft geweldige spelers en had voor dit WK meer dan dertig wedstrijden niet verloren. Ik denk dat hij naar dat gevoel terug zal grijpen. Maar ze moeten wel aan de bak."

Een beschamende aftocht van de Argentijnen in de groepsfase, zoals bij het WK in 2002, ziet Makaay niet gebeuren. "Scaloni predikt plezier bij de Argentijnse ploeg. Maar hoe verbetener, hoe meer ze in hun element zijn. Die nationale ploeg betekent alles in Argentinië."

Sterfdag Maradona

Scaloni zal hopen op een scenario als in 1990, toen Diego Maradona's Argentinië de openingswedstrijd verrassend met 1-0 verloor van Kameroen en zich toch met horten en stoten naar de finale knokte.

De huidige bondscoach droomde vroeger van voetballen in het stadion van Newell's Old Boys, de club uit het naburige Rosario. Zeker toen Maradona in zijn nadagen twee seizoenen bij de club kwam voetballen.

Vrijdag was de sterfdag van Maradona. En dus werd Scaloni ook naar hem gevraagd. Zijn antwoord: "We hopen hem blij te maken, als hij vanuit de hemel meekijkt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl