Qatar maakt z'n eerste WK-treffer, maar komt ook tegen Senegal tekort

Voor de nationale ploeg van Qatar zit het WK in eigen land er bijna op. Nadat het door de 0-2 tegen Ecuador al het eerste gastland was geworden dat de openingswedstrijd van een WK verloor, ging het ook tegen Senegal onderuit: 1-3.

Voor de Afrikanen, die het toernooi begonnen met een nederlaag tegen Nederland, gloort daarentegen de volgende ronde weer volop.

Félix Sánchez, de Spaanse bondscoach van Qatar, noemde spanning en zenuwen als oorzaken van het teleurstellende optreden van zijn mannen tegen Ecuador. Maar hij had ook een weifelende doelman Saad Al Sheeb gezien en dus verscheen Meshaal Barsham onder de lat. Maar die wist met zijn ondoordachte capriolen evenmin voor de broodnodige rust in de defensie te brengen.

Meshaal Barsham zit ernaast bij een hoge voorzet

Beide sluitposten komen uit in de Qatarese competitie, zoals alle spelers in de WK-selectie. Een schril contrast met het 26 man tellende keurkorps van Senegal, dat juist geen enkele voetballer uit de vaderlandse competitie herbergt.

Khoukhi in de fout

De eerste dreiging kwam op naam van de Senegalees Ismaïla Sarr, die na een korte solo het zijnet trof. Aan de andere kant zag Akram Afif, die nog een verleden bij het Belgische KAS Eupen en het Spaanse Gijón heeft, een schot over het doel dwarrelen. Bij een volgende - en betere - kans wachtte hij te lang met zijn schot en kon Sarr, volgens de Spaanse scheidsrechter Antonio Lahoz op reglementaire wijze, nog ingrijpen.

Het duel zonder grote kansen leek in evenwicht, totdat niet ver voor rust centrale verdediger Boualem Khoukhi zich in zijn eigen strafschopgebied verslikte in de bal en die panklaar legde voor Boulaye Dia. Diens uithaal was Barsham te machtig: 0-1.

Famada Diédhiou (rechts) heeft Senegal naar 2-0 gekopt

Kort na rust kreeg Qatar een nieuwe klap te verwerken. Begeleid door de opnieuw nadrukkelijk aanwezige Senegalese trommelaars op de tribune kopte Famada Diédhiou hard raak uit een hoekschop: 0-2.

Invaller verschaft hoop

Qatar deed verwoede pogingen wat terug te doen. Abdelkarim Hassan vuurde van afstand, maar miste het doel, terwijl Édouard Mendy de schuiver van Almoez Ali, met negen doelpunten de grote man tijdens de door Qatar gewonnen Azië Cup in 2019, naast kon tikken. De Chelsea-doelman reageerde vervolgens katachtig bij een toevallige inzet van Ismail Mohammad.

Toch leverde het aandringen succes op. Mohammed Muntari stond nog maar enkele minuten in het veld, toen de invaller in de 78ste minuut een voorzet op maat van Mohammad onberispelijk binnenkopte (1-2) en de Qatari weer hoop op meer verschafte.

Doelpuntenmaker Mohammed Muntari wil de bal van doelman Édouard Mendy

Lang duurde dat echter niet. Bamba Dieng schoot de marge al snel weer naar twee treffers (1-3).

Van opgeven wilden de Qatari, die konden terugkijken op een betere wedstrijd dan tegen Ecuador, niet weten, maar verder dan enkele op-hoop-van-zegen-schoten kwam de thuisploeg niet.