Embolo bezorgt Zwitsers zege en geboorteland Kameroen achtste WK-nederlaag op rij

Breel Embolo heeft zijn geboorteland een 1-0 nederlaag bezorgd op het WK. De 25-jarige aanvaller, geboren in Kameroen, stond bij Zwitserland in de basis en maakte de winnende treffer.

Op jonge leeftijd scheidden de ouders van Embolo, waarna hij met zijn moeder naar Frankrijk en later Zwitserland verhuisde. Hij maakte zijn profdebuut bij Basel en speelde voor meerdere nationale jeugdteams voordat hij een uitverkiezing kreeg voor het nationaal elftal van Zwitserland.

Kameroen trof hij nog nooit, tot dit WK. Van bondscoach Murat Yakin kreeg hij een basisplaats in het Al Janoub-stadion en vlak na rust kreeg Embolo de bal op enkele meters afstand van het doel. Hij twijfelde geen moment en knalde de bal tegen de touwen.

Embolo maakt de 1-0 voor Zwitserland

Hij was zich er direct bewust van dat hij zojuist tegen het land had gescoord waar hij geboren is. Juichen deed hij dan ook niet uitbundig. Hij werd geknuffeld door zijn teamgenoten, waarna er wel een voorzichtige lach verscheen op zijn gezicht.

Grootste kansen voor Kameroen

De voorsprong van Zwitserland kwam na een eerste helft, waarin de beste kansen voor Kameroen waren geweest. De ploeg, onder leiding van bondscoach en oud-international Rigobert Song, vond echter meerdere keren Yann Sommer op zijn weg.

De Zwitserse doelman redde onder meer op een schoten van Bryan Mbeumo, die opgestoomd was aan de linkerkant, en spits Eric Maxim Choupo-Moting.

Sommer redt op een inzet van Choupo-Moting

Na rust kregen de Zwitsers meer grip op Kameroen. Ze kregen na de openingstreffers van Embolo meerdere kansen om met grotere cijfers te winnen. Rubén Vargas had de 2-0 op zijn schoen, ware het niet dat voormalig Ajax-keeper André Onana een goede redding in huis had.

Ook Embolo had de tweede goal van de Zwitsers kunnen maken. Zijn inzet vloog echter net naast. Verdedigend kwam Zwitserland niet meer in de problemen, waardoor de zege over de streep getrokken werd.

Lange reeks nederlagen

Voor Kameroen betekende het de achtste nederlaag in een WK-wedstrijd op rij, een reeks die begon op het WK van 2002 met een verliespartij tegen Duitsland (0-2).

Daarmee is het Afrikaanse land het tweede land ooit dat zoveel wedstrijden op een wereldkampioenschap op rij verloren heeft. Het record is in handen van Mexico, dat tussen 1930 en 1958 negen WK-duels op rij verloor.