Japan bezorgt Duitsland valse start op WK met sterk laatste kwartier : 2-1

Japan heeft Duitsland een valse start bezorgd door in WK-groep E een 1-0 achterstand in het laatste kwartier om te buigen in een 2-1 overwinning.

Pijnlijk genoeg kwamen beide treffers van de voet van in de Bundesliga spelende Japanners: de in Nederland ook bekende Ritsu Doan, die nu bij Freiburg speelt, en Takuma Asano van Bochum.

Duitsland, achtvoudig finalist en viervoudig wereldkampioen (1954, 1974, 1990 en 2014), heeft in Qatar wat goed te maken. Vier jaar geleden bleef 'die Mannschaft' na nederlagen tegen Mexico en Zuid-Korea voor het eerst bij een WK in de groepsfase achter en vorig jaar waren bij het EK de achtste finales al het eindstation door toedoen van Engeland.

Dat was de Duitsers in het naoorlogse tijdperk nog nooit overkomen: op twee opeenvolgende eindtoernooien er voor de kwartfinales al uit liggen. De nationale ploeg wist zich vervolgens onder leiding van Hansi Flick, die na het EK Joachim Löw opvolgde als bondscoach, als eerste land te kwalificeren voor het WK in Qatar.

Stil protest

Genoeg voor een favorietenrol was dat bij voorbaat niet voor de Duitse formatie, die voor het duel met de handen voor de mond op de elftalfoto ging, als stil maar krachtig protest tegen het door wereldvoetbalbond FIFA opgelegde verbod op de OneLove-aanvoerdersband. Die zat overigens wel strak om de arm van Nancy Faeser, de Duitse Minister van Binnenlandse Zaken die naast FIFA-baas Gianni Infantino op de tribune vertoefde.

De Duitsers houden hun hand voor hun mond tijdens de teamfoto

Zij zal even zijn opgeschrikt toen Japan, met maar liefst vijf spelers uit de Duitse Bundesliga in de gelederen, al snel een voorsprong leek te nemen. Daizen Maeda rondde evenwel in buitenspelpositie af.

Daarna was het toch vooral Duitsland wat de klok sloeg. Antonio Rüdiger kopte naast en schoten van Joshua Kimmich en Ilkay Gündogan werden gekeerd door doelman Shuichi Gonda.

Die vergreep zich na een dik halfuur echter aan de door Kimmich vrijgespeelde vleugelverdediger David Raum, die voor de zoveelste keer over links mee naar voren was getrokken. De toegekende strafschop bleek een kolfje naar de hand van Gündogan: 1-0.

Op slag van rust dacht Kai Havertz de Duitse voorsprong te verdubbelen, maar hij stond nipt buitenspel. Maeda zag nog een geplaatste kopbal net aan de voor hem verkeerde kant van de paal verdwijnen, voordat scheidsrechter Iván Barton uit El Salvador beide teams naar de kleedkamer dirigeerde.

De tweede helft was amper op gang gekomen of Serge Gnabry had alsnog de 2-0 laten aantekenen, maar zijn uithaal scheerde langs de kruising. De 19-jarige Jamal Musiala slingerde even later door het Japanse strafschopgebied, maar knalde vervolgens hoog over. Gündogan trof, na een door Musiala opgezette aanval de buitenkant van de paal.

Aanvalsgolf

Bij een Duitse aanvalsgolf in de 70ste minuut stond Gonda tot vier keer toe paraat. Aan de overkant redde collega Manuel Neuer op een schot van Takuma Asano waarna de rebound niet aan Japan besteed was. Dat was in de 75ste minuut wel het geval, toen de bal via de Duitse doelman voor de voeten belandde van de net ingevallen oud-FC Groninger en -PSV'er Ritsu Doan: 1-1.

Voor Flick was de gelijkmaker het sein om Mario Götze te laten invallen. De matchwinnaar van de WK-finale van 2014 speelde vijf jaar geleden zijn 63ste en laatste interland. Het gewenste effect bleef echter uit, integendeel. Asano, over het hoofd gezien bij een vrije trap vanaf Japanse helft, strafte Duits geschutter af met vanuit een lastige hoek een knal in het dak van het doel: 1-2.

In de extra tijd was Leon Goretzka nog dicht bij een punt voor de Duitsers, maar zijn schuiver vloog rakelings naast.

In dezelfde groep komen later vandaag ook Spanje en Costa Rica nog in actie.