Met dreiging grondoffensief in Syrië smeedt Erdogan het ijzer als het heet is
"Als God het wil, roeien we hen binnenkort uit met onze soldaten, kanonnen en tanks." Zo kIonk het dreigement van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan om een grondoffensief te beginnen tegen de Koerdische milities in het noorden van Syrië.
De Turkse luchtmacht voerde zaterdag en zondag in Noord-Syrië tientallen bombardementen uit op kampen van de YPG en de PKK. Dat gebeurde als vergelding voor de bomaanslag van een week eerder in Istanbul, waarbij zes mensen omkwamen en tientallen gewonden vielen.
Nieuwe escalatie
"Deze aanvallen zullen niet onbeantwoord blijven", reageerden de Koerdische strijdkrachten vervolgens in een verklaring. Niet veel later kwamen bij raketaanvallen zeker drie mensen om in de Turkse grensstad Karkamis. Volgens de Turkse regering waren de raketten afgevuurd vanuit een gebied in Syrië dat in handen is van de Syrisch-Koerdische militie YPG.
Turkije lijkt de escalatie aan te grijpen om de Koerden in Syrië een harde slag toe te brengen, ook al is het nog onduidelijk wie er achter de aanslag zit in Istanbul.
De recente uitspraken van Erdogan leiden tot onrust in de Verenigde Staten, Rusland en Iran, die alle drie ook verwikkeld zijn in de oorlog in Syrië. Maar volgens Erwin van Veen van Instituut Clingendael, die conflicten in het Midden-Oosten onderzoekt, ziet de Turkse president zijn kans schoon.
"De internationale betrekkingen zijn de afgelopen maanden veranderd. Rusland zit natuurlijk met de oorlog in Oekraïne en heeft om die reden Turkije harder nodig dan voorheen."
"De VS zit in zijn maag met de voorgenomen toetreding van Finland en Zweden tot de NAVO, waar Turkije mee moet instemmen. En Iran heeft veel binnenlandse protesten aan z'n hoofd en dus minder energie en aandacht voor Syrië", legt Van Veen uit in het NOS Radio 1 Journaal. "Zowel de VS, Iran als Rusland zijn tegen een Turkse interventie in Syrië, maar allemaal hebben ze nu ook andere belangen."
IJzer smeden als het heet is
Van Veen ziet de dreigende Turkse aanval op Noord-Syrië als een opportunistische manoeuvre van de Turkse president. "De wens is er al langer, maar het offensief werd telkens geblokkeerd door die drie landen. En die bevinden zich nu in ander vaarwater. Je kan dus zeggen dat Erdogan het ijzer smeedt als het heet is", aldus Van Veen.
Het Turkse leger heeft in de afgelopen jaren meermaals aanvallen en militaire operaties uitgevoerd tegen Koerdische doelen in Syrië en Irak.
Volgens critici van de regering zal Erdogan een nieuw Syrië-offensief gebruiken om zijn machtspositie te verstevigen. Volgend jaar staan er parlements- en presidentsverkiezingen op het programma in Turkije. Door de torenhoge inflatie en alle prijsstijgingen is Erdogans populariteit flink gedaald.
Er is ook onvrede over de aanwezigheid van bijna vier miljoen Syrische vluchtelingen in Turkije. De grootste oppositiepartijen vinden dat ze moeten worden teruggestuurd naar Syrië.