WK-bezoekers om regenboogkleuren toegang tot stadion geweigerd
Enkele bezoekers van de WK-wedstrijd tussen Verenigde Staten en Wales mochten gisteren het stadion niet in omdat ze regenboogkleuren droegen. Het is niet duidelijk of het om incidenten gaat of dat de lhbti-symbolen in de WK-stadions in Qatar zijn verboden, in weerwil van eerdere toezeggingen van de FIFA en de Qatarese autoriteiten.
De Amerikaanse journalist Grant Wahl had een zwart T-shirt aan met daarop een voetbal omringd door regenboogkleuren toen hij werd geweigerd bij het duel in de stad Ar Rayan.
Hij werd zo'n 30 minuten vastgehouden, waarna hij alsnog naar binnen mocht met zijn T-shirt aan. Hij beschrijft dat zowel een manager van de beveiliging als een FIFA-vertegenwoordiger hem excuses aanbood.
Een andere bezoeker van de wedstrijd, oud-international voor Wales Laura McAllister, moest van de beveiliging haar regenbooghoedje inleveren "omdat het een verboden symbool was". Dat gebeurde ook bij andere Wales-fans, zegt de Welshe lhbti+-supportersvereniging The Rainbow Wall.
Op Twitter spreekt de groep er schande van:
Heel duidelijke richtlijnen wat betreft regenboogkleuren op het WK voetbal zijn er niet. Op een foto van gisteren voorafgaand aan de wedstrijd Engeland - Iran is een fan in het stadion te zien in een shirt met daarop Engelse leeuwen in regenboogkleuren.
Persbureau Bloomberg meldde begin deze maand op basis van een ingezien veiligheidsprotocol dat politiemensen in Qatar mensen met regenboogvlaggen met rust moeten laten. En de hoogste baas van het organiserend comité in Qatar, Nasser al-Khater, verzekerde eind 2020 aan persbureau AP dat regenboogvlaggen in de stadions zouden worden toegelaten.
Nota bene journalist Grant Wahl zelf deelde vorige week nog onderstaande beelden, waaruit blijkt dat beveiligers te horen hebben gekregen dat regenboogvlaggen in allerlei variaties in principe toegestaan zijn. Wel staat erbij dat het personeel keer op keer een afweging moet maken op basis van de omstandigheden en context.
Maar vorige maand ontweek Khater een direct antwoord op de vraag van Sky News of fans met regenboogvlaggen mogen komen. Hij zei dat "iedereen welkom is in Qatar, zoals we altijd hebben gezegd. Het enige wat wij vragen, is dat mensen eerbied hebben voor onze cultuur".
Dat is ook wat in het reisadvies staat van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken. Bezoekers moeten er enerzijds rekening mee houden "dat er sprake is van discriminatie van lhbtiq+ personen", anderzijds "hebben de autoriteiten in Qatar aangegeven dat iedereen welkom is bij het WK 2022".
'Voor eigen veiligheid'
In de officiële gedragsregels voor bezoekers staat dat mensen uiteindelijk om wat voor reden dan ook geweigerd kunnen worden aan de deur en dat de organisatie daarover het laatste woord heeft. En het hoofd WK-beveiliging zei in april tegen AP dat regenboogvlaggen afgepakt kunnen worden om de dragers te beschermen tegen eventuele aanvallers. Dat was ook een reden die een beveiliger opgaf aan journalist Wahl, schrijft die.
In de eerste dagen van het WK is er al veel te doen over de regenboogkleuren. Gisteren werd duidelijk dat Nederland en zes andere WK-landen afzagen van het dragen van de OneLove-armband omdat de FIFA met een gele kaart dreigde. Ook moest België shirts waarin regenboogkleuren verwerkt zijn op last van de FIFA aanpassen, alhoewel dat volgens de Belgische voetbalbond te maken had met de commerciële link met het dancefestival Tomorrowland.
Het was de aanleiding voor een Duitse en Britse tv-commentator om een statement te maken:
De FIFA noch het organiserend comité heeft vooralsnog op de berichten over het weigeren van bezoekers met regenboogkleuren gereageerd.