In samenwerking met
Omroep Brabant
NOS Nieuws

Beeldend kunstenaar Rini Hurkmans maakt herdenkingsmonument Peter R. de Vries

Beeldend kunstenaar Rini Hurkmans gaat het herdenkingsmonument maken voor Peter R. de Vries in Amsterdam. Haar ontwerp is gekozen uit de ideeën van vijf kunstenaars.

Peter R. de Vries zou gisteren 66 jaar zijn geworden. Hij werd vorig jaar juli in het centrum van Amsterdam neergeschoten en overleed ruim een week later aan zijn verwondingen.

De gemeente en zijn familie willen hem blijvend eren. Ze vroegen vijf kunstenaars om een ontwerp te maken. Een kunstcommissie, met daarin ook familieleden van De Vries, heeft het ontwerp van Hurkmans unaniem gekozen.

De 68-jarige Hurkmans is geboren in Deurne en woont in Amsterdam, waar ze onder meer lesgeeft op de Gerrit Rietveld Academie. Rini Hurkmans maakt onder meer video's, foto's, sculpturen en installaties. In 1991 had ze haar eerste solotentoonstelling in het Stedelijk Museum in Amsterdam.

Ze maakte eerder al een herdenkingsmonument voor Daniel van Cotthem uit Vlaardingen, die in 2000 slachtoffer werd van zinloos geweld.

'Het Boeket' Monument van Bezinning in Vlaardingen

Voor het herdenkingsbeeld dat Hurkmans nu gaat maken, hebben ruim duizend mensen ideeën doorgegeven over welke idealen het monument moet uitdragen.

Het definitieve ontwerp wordt naar verwachting begin volgend jaar gepresenteerd. Hurkmans wil bij Omroep Brabant niet vooruitlopen op hoe het eruit komt te zien. Over de exacte plek van het monument denkt de gemeente Amsterdam nog na.

Advertentie via Ster.nl