Portret van De Vries op Carré, waar zijn afscheid was
NOS Nieuws

Broer wil straat naar Peter R. de Vries vernoemen: 'Gooi eens een zeeheld eruit'

De broer van Peter R. de Vries vindt dat er in Amsterdam een straat naar de vermoorde misdaadjournalist moet worden vernoemd. In het programma Humberto reageerde hij positief op geluiden daarover.

"Ik zou Halsema willen oproepen: gooi eens een zeeheld eruit en kom met een Peter R. de Vries-straatnaam", zei Wouter de Vries in het RTL-programma. Hij stelde voor kinderen Royce en Kelly te laten meebeslissen over welke straat wordt gekozen.

De afgelopen dagen werd op sociale media het idee geopperd om de Lange Leidsedwarsstraat, waar De Vries werd neergeschoten, naar hem te vernoemen. De kans daarop lijkt klein: gemeenten passen vanwege het papierwerk liever niet bestaande straatnamen aan en bovendien is het ongebruikelijk iemand kort na het overlijden te eren.

Toch heeft vriend Peter Schouten burgemeester Halsema op het initiatief gewezen. "Ik denk dat het goed is als we ons herinneren hoe zo iemand voor ons allemaal heeft gestreden."

Standbeeld?

Broer Wouter hoopt op een blijvend gedenkteken voor De Vries. "Ik zelf zit niet te wachten op een standbeeld van mijn broer, maar ik zit wel te wachten op een monument van Peter R. de Vries."

Hij sprak over een plek waar de maatschappij kan stilstaan bij wat er is gebeurd. "Een soort monument waar je terugdenkt aan iets, maar ook vooruitkijkt."

Schouten vulde aan dat het belangrijk is te blijven werken aan de idealen waar De Vries zich voor inzette. Hij noemde het "een schandaal dat ouders van een vermoord kind een laatste strohalm moeten hebben die Peter was".

De Vries werd donderdag gecremeerd na een besloten uitvaart. Gisteren ruimde de gemeente Amsterdam de bloemenzee op die was ontstaan op de plek van de moord. Daarbij werden achtergelaten boodschappen bewaard.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl