NOS NieuwsAangepast

Genodigden nemen afscheid van Peter R. de Vries in theater Carré

Familie, vrienden en anderen die Peter R. de Vries persoonlijk kenden, hebben in theater Carré in Amsterdam afscheid genomen van de vermoorde misdaadverslaggever. Hij is vanmiddag in besloten kring gecremeerd.

De bijeenkomst begon om 11.00 uur en werd bijgewoond door enkele honderden genodigden, onder wie tal van bekendheden. Burgemeester Halsema van Amsterdam was er ook, zij vloog terug van haar vakantieadres om bij het afscheid te zijn.

 • ANP
  De kist van Peter R. de Vries wordt weggedragen uit theater Carré
 • ANP
  Royce en Kelly de Vries stappen in een volgauto die achter de rouwauto rijdt
 • ANP
  De rouwauto vertrekt onder politiebegeleiding
 • ANP
  De rouwauto vertrekt bij Koninklijk Theater Carre

Advocaat Khalid Kasem, vriend en zakenpartner van De Vries, was de eerste die het woord nam tijdens de dienst. Andere sprekers waren onder anderen de broer en kinderen van De Vries en zijn vriend en collega Simon Vuyk.

'Breed gezelschap'

Bij de dienst was een breed gezelschap van mensen uit het leven van Peter R. de Vries aanwezig. Onder de gasten waren bekende Nederlanders zoals presentatoren Jeroen Pauw en Humberto Tan, oud-advocaat Bram Moszkowicz en oud-politieagent Ellie Lust.

Verder waren er nabestaanden van slachtoffers uit zaken waar Peter R. de Vries zich voor heeft ingespannen. Onder hen waren de ouders van Nicky Verstappen. Anja du Bois, de vrouw van de ten onrechte in de Puttense moordzaak veroordeelde Herman du Bois, kwam ook aan het woord.

De bijeenkomst duurde tot ongeveer 13.00 uur. Daarna werd de kist via de hoofdingang van theater Carré naar buiten gedragen:

Het afscheid vandaag is goed verlopen, zegt de directeur Bijzondere Uitvaarten van Monuta tegen persbureau ANP. Hij spreekt van een "ingetogen" en "stil makende" plechtigheid. "Net als gisteren zag ik weer hoe emotioneel mensen zijn."

Om 11.00 uur draaiden alle grote radiozenders het lievelingsnummer van De Vries: A Whiter Shade of Pale van Procol Harum. Het nummer werd ook tijdens de bijeenkomt afgespeeld:

Iedereen die dat wilde kon gisteren afscheid nemen van De Vries. In theater Carré liep het publiek langs de baar van de vermoorde misdaadverslaggever. Uiteindelijk hebben 7500 mensen dat gedaan.

Al vanaf 's ochtends vroeg ontstond er een rij voor Carré. De eerste mensen waren om 07.00 uur aanwezig. De deuren zouden eigenlijk om 20.00 uur sluiten, maar de toestroom was zo groot, dat de laatste belangstellende rond 22.00 uur naar binnen ging.

Bekijk hier een terugblik op het leven van De Vries:

De misdaadjournalist die voor niets en niemand weg wilde duiken

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl