Verzetsheld Rudi Hemmes (99) overleden
Verzetsheld Rudi Hemmes is op 99-jarige leeftijd overleden, meldt de Haagse voetbalclub HBS, waar hij erevoorzitter was. Hemmes was een van de laatst levende Engelandvaarders en hielp onder meer mee Tilburg te bevrijden.
Hij was 16 toen de oorlog begon en besloot al snel het verzet in te gaan. Dat begon met het saboteren van auto's, schrijft Omroep West, door suiker in benzinetanks te gooien van auto's van Duitsers, aan wie hij een 'pesthekel' had.
Samen met een buurjongen uit Den Haag besloot hij in mei 1943 naar Engeland te vertrekken, waar ze na vele omzwervingen in februari 1944 aankwamen.
Daar sloot hij zich aan bij de Prinses Irene Brigade. Een paar maanden later landde hij met die brigade op de stranden van Normandië, waarvandaan ze optrokken naar Nederland.
'Hét boegbeeld van het Regiment'
De Brigade meldt dat het overlijden van Hemmes voor hen een groot verlies is dat in alle generaties gevoeld zal worden. "We herinneren 'onze' Rudi als iemand met hart voor het Regiment."
Ook was hij voor hen hét boegbeeld voor het Regiment. "Hij heeft zich ingezet voor veteranen, jong en oud, hij was vaste Koord-uitreiker en was verweven in alle verenigingen van het Regiment."
Waardering
Rudi Hemmes kreeg voor zijn verdiensten diverse onderscheidingen. Zo werd hij in 2013 benoemd tot ereburger van Den Haag.
In 2019 noemde koning Willem-Alexander hem in de Troonrede. Hij zei hem als held te zien, "die met gevaar voor eigen leven een keuze voor de toekomst van ons land maakte en nu, 75 jaar later, is het nog altijd de toekomst die hem drijft. Dat is niet alleen inspirerend, het is een opdracht aan ons allen."
Bekijk hieronder het volledige fragment:
Hemmes bekeek die Troonrede samen met prinses Beatrix. Samen zwaaiden ze naar de Glazen Koets.
Koning Willem-Alexander, koningin Máxima en prinses Beatrix prijzen vandaag in een bericht op Facebook Hemmes' onverzettelijkheid, mildheid en overtuigingskracht. "Intens dankbaar zijn wij voor alles wat hij tot op zeer hoge leeftijd voor ons land heeft betekend."
'Ik heb vreselijk geboft'
Zelf was Hemmes nuchter over zijn bijdrage aan de bevrijding. "Ik wilde niet opscheppen. Eigenlijk vond ik dat iedereen iets had moeten doen. Maar ik begrijp ook dat een hoop mensen dat niet konden. Dat je dit niet doet als je verantwoordelijk bent voor vrouw en kinderen."
"Soms waren mensen jaloers dat ik zoveel risico heb gelopen. Dat ik gewoon gezegd heb: ik ga ervandoor en ik ga naar Engeland. Maar ik had geen verplichtingen. De risico's, daar denk je niet aan. Je realiseert je pas na afloop dat je vreselijk geboft hebt."
Hemmes bleef na de oorlog bij Defensie werken.