Minister Van Engelshoven en museumdirecteur Schoonderwoerd overhandigen 'unieke dolk' aan Indonesische ambassadeur
NOS Nieuws

'Verdwenen' dolk van verzetsheld terug naar Indonesië

Nederland heeft een tot voor kort vermiste dolk teruggegeven aan Indonesië. Het gaat om de kris van prins Diponegoro. Minister Van Engelshoven heeft de dolk van de Indonesische verzetsheld overgedragen aan de ambassadeur.

In 1975 zijn er afspraken gemaakt tussen Nederland en Indonesië over het teruggeven van cultuurgoed van belangrijke historische personen. Recent laaide de discussie op over de teruggave van roofkunst en is het Museum Volkenkunde in Leiden, waar de dolk werd bewaard, nog gerichter gaan zoeken.

Hij moet hier toch ergens liggen?

Stijn Schoonderwoerd, museumdirecteur

Hoe kan zo'n waardevol museumstuk verdwijnen? "Jarenlang hebben we gedacht: 'Hij moet hier toch ergens liggen' en dat was buitengewoon frustrerend. Maar in ons depot liggen 450.000 stukken, dus dan ben je wel even bezig", zegt directeur Stijn Schoonderwoerd.

Sinds 2017 hebben zeven medewerkers van het museum in Leiden geregeld naar de kris gezocht, die sinds 1883 ergens in het depot lag. "De administratie was destijds een rommeltje", verklaart Schoonderwoerd. Er lagen tientallen krissen, die door Nederlandse en Indonesische experts zijn onderzocht. Uiteindelijk is de juiste pas recent geïdentificeerd.

Prins Diponegoro is een nationale held in de voormalige Nederlandse kolonie. Vanwege zijn verzet tegen het Nederlandse bestuur werd de prins tijdens de Java-oorlog in 1830 gevangengenomen. Hij overleed 25 jaar later in gevangenschap.

In Jakarta staat dit standbeeld van hem:

Standbeeld prins Diponegoro in Jakarta

Onduidelijk is of het bij de kris gaat om roofkunst, maar aannemelijk is het wel. Schoonderwoerd: "Hij is in 1831 door kolonel Cleerens geschonken aan koning Willem I en daarna ondergebracht in het Koninklijk Kabinet van Zeldzaamheden."

De directeur van Museum Volkenkunde is, net als de minister, opgelucht dat de kris na jaren is geïdentificeerd. "De vondst onderstreept het belang van onderzoek, in de discussie over koloniaal erfgoed en teruggave."

Uiteindelijk zal de dolk in het Nationaal Museum van Indonesië een vaste plek vinden. De museumdirecteur en zijn collega's gaan dan zeker even kijken. "Die tentoonstelling willen we na jaren zoeken absoluut niet missen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl