De walrus ligt te zonnen op Neeltje Jans
In samenwerking met
Omroep Zeeland
NOS NieuwsAangepast

Weer een walrus gespot, dit keer in Zeeland

Op Neeltje Jans in Zeeland is een walrus gespot. Mogelijk gaat het om Thor, de walrus die eerder werd gezien in Noord-Holland, op het strand bij Petten.

Het dier lag enkele uren aan de westkant van het werkeiland bij de Oosterscheldekering. Inmiddels is hij weer vertrokken, waarnaartoe is niet duidelijk. Zeezoogdierenexperts hielden de walrus goed in de gaten. Het dier is in goede conditie en werd voor de zekerheid op afstand bekeken door een dierenarts.

Hulpverleners maken zich op dit moment geen zorgen om zijn welzijn, schrijft Omroep Zeeland. Er is dan ook geen reddingspoging op touw gezet. Wel werden toeschouwers op afstand gehouden, om onnodige stress bij het dier te voorkomen.

De walrus bij Petten werd vorig weekend gespot op het strand. Volgens deskundigen van het Zeehondencentrum Pieterburen ging het gezien de lange slagtanden waarschijnlijk om een jongvolwassen mannetje. Hij kreeg de naam Thor.

Na zijn bliksembezoek aan het strand keerde het dier terug naar zee:

Opnieuw walrus aangespoeld op Nederlandse kust

Meestal verblijven walrussen op het drijfijs in de Noordelijke IJszee. Het komt voor dat ze in de herfst en winter zuidwaarts trekken om het pakijs te vermijden. Maar het is zeldzaam dat ze in Nederland terechtkomen.

Vorige zomer zwierf een vrouwtje maandenlang door de Noordzee en dook onder meer op bij Schiermonnikoog, op de kade bij Harlingen en bij een vaartuig van de Koninklijke Marine in Den Helder. Het dier werd Freya genoemd.

Uiteindelijk belandde ze via Schotland in Noorwegen. Daar werd de walrus op 14 augustus 2022 op last van de autoriteiten doodgeschoten. Volgens de Noorse overheid kwamen toeschouwers te dichtbij, wat levensgevaarlijke situaties opleverde. Walrussen kunnen gevaarlijk zijn.

Advertentie via Ster.nl