AFP
NOS Nieuws

Noren halen 20.000 euro op voor standbeeld afgemaakte walrus Freya

In Noorwegen heeft een inzamelingsactie voor het oprichten van een standbeeld van de afgemaakte walrus Freya meer dan het streefbedrag van 200.000 kronen (ruim 20.000 euro) opgebracht. Dat geld is bijeengebracht door ruim 1300 mensen.

Initiatiefnemer Hans Erik Holm zegt op de crowdfundpagina dat een standbeeld van de gedode walrus duidelijk moet maken "dat we de natuur niet altijd kunnen of moeten doden en verwijderen als deze ons in de weg staat".

De Noorse autoriteiten lieten de rondzwervende walrus afgelopen weekend doden. Het dier was volgens de overheidsdienst voor visserij een te groot gevaar geworden voor mensen. Freya was eerder ook gesignaleerd in Nederland, Schotland en Zweden.

De walrus trok in de haven van Oslo veel bekijks. De autoriteiten hadden al gezegd dat het dier zou worden afgemaakt als mensen niet genoeg afstand zouden houden. Het zou gestrest kunnen raken en daardoor mensen kunnen aanvallen.

Beelden van Freya:

Kijk terug: Freya in Noorwegen

Ondanks herhaalde waarschuwingen was op foto's te zien dat omstanders, onder wie ook kinderen, op minder dan een meter afstand stonden van het zoogdier.

"We snappen dat de beslissing reacties oproept, maar ik ben er zeker van dat dit het juiste besluit is", zei de directeur van de overheidsdienst voor visserij, Frank Bakke-Jensen. "We hebben veel respect voor dierenwelzijn, maar mensenlevens en de veiligheid van mensen hebben voorrang."

Opbrengst naar beeld of WNF

Nadat Freya vorig jaar onder meer op Terschelling en in de marinehaven van Den Helder was gezien, trok ze naar Noorwegen. Daar kwam het dier in het nieuws omdat het op kleine bootjes klom, die vervolgens zonken. De walrus viel op door verwondingen aan de voorpoten.

Het streefbedrag voor het beoogde beeld kwam in een paar dagen binnen. Mocht er toch geen standbeeld komen, dan gaat de opbrengst naar het Wereld Natuur Fonds in Noorwegen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl