Jens Odgaard

AZ eist groepswinst voor zich op met late zege op Dnipro-1

AZ gaat als groepswinnaar door naar de achtste finales van de Conference League. De formatie van trainer Pascal Jansen nam vlak voor tijd door een goal van Vangelis Pavlidis afstand van achtervolger SK Dnipro-1: 2-1.

Door de 2-1 zege van vorige week bij FC Vaduz was plaatsing voor de volgende ronde al een feit. AZ wilde echter als groepswinnaar direct door naar de achtste finales, zonder een tussenronde te hoeven spelen.

Eindstand in groep E

Daarvoor was een overwinning of een gelijkspel tegen Dnipro-1 voldoende, maar bij een nederlaag zou het chagrijn overheersen in Alkmaar. Immers, de Oekraïners zouden dan de eerste plek in groep E voor zich opeisen.

Al na acht minuten werd die hoop grotendeels de kop ingedrukt. Jens Odgaard kopte een voorzet op maat van Jesper Karlsson binnen (1-0). AZ, gestart in de gebruikelijke opstelling, zat op rozen.

Odgaard en Kerkez

De Oekraïners, met drie keepers en slechts drie veldspelers op de bank, oogden kwetsbaar en leken op dat moment een gemakkelijke prooi te worden.

Leken, want Dnipro-1 kreeg na de 1-0 een aantal kansen op de gelijkmaker. Oleksandr Pikhalyonok stuitte op keeper Hobie Verhulst en een kopbal van Artem Dovbyk miste de juiste richting.

Beukema mist

AZ had dan wel een overwicht, maar deed daar veel te weinig mee, behoudens enorme kansen voor Sam Beukema. De verdediger kopte in een en dezelfde aanval eerst op doelman Max Walef en trof luttele seconden later de buitenkant van de paal.

De treffer viel echter aan de andere kant, vijf minuten voor de pauze. Een voorzet van Yanis Hamache werd door Dovbyk binnen gewerkt: 1-1.

Dnipro viert de 1-1

De gelijke stand was nog altijd gunstig voor AZ, dat na rust wel op zoek ging naar een hernieuwde voorsprong. Na bijna een uur verzuimden Karlsson (redding Walef) en Milos Kerkez (wild schot, naast) in dezelfde aanval de toch wat zenuwachtig geworden fans gerust te stellen.

Intussen was Pavlidis al ingevallen. De Griekse spits had afgelopen weekend tegen FC Volendam zijn rentree gemaakt na twee maanden blessureleed.

Pavlidis kon het verschil aanvankelijk niet maken en Dnipro-1 maakte niet echt aanstalten om nog volledig voor de winst te gaan. De Griek sloeg enkele minuten voor tijd met zijn hoofd alsnog toe en gooide het duel om de groepswinst daarmee in het slot: 2-1.

Bekijk hieronder de reacties van Dani de Wit en Pascal Jansen.