NOS Voetbal

AZ-revelatie Kerkez dankt Maldini, maar blijft slidings maken: 'Zit echt in me'

AZ-revelatie Kerkez dankt vader voor levenslessen en Maldini voor slidingadvies

Servië, Hongarije, Oostenrijk, Italië en Nederland. Op 18-jarige leeftijd heeft AZ-linksback Milos Kerkez al in vijf verschillende landen gewoond, maar in Alkmaar is de jongeling echt op zijn plek.

"Voetbal brengt je overal", zegt Kerkez met een grote glimlach. "Maar dit was de perfecte beslissing."

Ogenschijnlijk eenvoudig heeft de verdediger met Servische en Hongaarse roots zichzelf in de basis geknokt in de ploeg van Pascal Jansen en heeft hij de naar Ajax vertrokken Owen Wijndal doen vergeten.

Met twee doelpunten in de competitie, een goal en drie assists in de Conference League en een flinke dosis energie drukt de jongeling dit seizoen zijn stempel op het spel van AZ. Ook heeft hij inmiddels zijn debuut gemaakt voor het Hongaarse nationale elftal.

Sinds zijn komst naar Alkmaar is zijn voetbalcarrière in een stroomversnelling geraakt. Waar Kerkez twee jaar geleden nog speelde in de tweede divisie van Hongarije, heeft hij zich als international inmiddels vastgebeten in tegenstanders als Leroy Sané en Serge Gnabry.

Milos Kerkez in het shirt van Hongarije

Bij zijn debuut voor Hongarije staat Kerkez in de Nations Leaguewedstrijd tegen Duitsland in de basis en speelt hij tegen de rappe en behendige aanvallers van Bayern München.

En met succes. Hongarije verslaat Duitsland met 1-0 en Kerkez speelt 90 minuten. "Dat ga ik natuurlijk nooit meer vergeten."

Telefoontje van AC Milan-legende

Kerkez groeit op in het Servische dorpje Vrbas en droomt er als klein jongetje van om te voetballen op het wereldtoneel. In februari 2021 krijgt hij een bijzonder telefoontje, waardoor die droom ineens dichtbij komt.

AC Milan-icoon Paolo Maldini belt Kerkez persoonlijk. De voormalig topverdediger maakt duidelijk dat Milan geïnteresseerd is en graag met de linkspoot om tafel gaat.

Twijfelen doet Kerkez niet, 'nee' zeggen na een persoonlijk belletje van Maldini behoort niet tot de opties. Hij pakt razendsnel zijn spullen en vertrekt naar Italië.

De dan 17-jarige Kerkez sluit aan bij het hoogste jeugdteam van Milan, maar mag algauw meetrainen met de eerste selectie. Daar staat hij ineens oog in oog met Zlatan Ibrahimovic en zijn voorbeeld Theo Hernández, de Fransman die in het San Siro de gehele linkerflank bestrijkt.

Slidingsadvies

Ook krijgt hij persoonlijk advies van Maldini, die tegenwoordig technisch directeur is bij de Rossoneri. "Maldini gedroeg zich als een echte leraar. Hij praatte vijf tot tien minuten met me en vertelde me wat ik goed deed, maar ook wat beter kon. Dat was een prachtige ervaring."

"Maldini houdt van mijn spel. Vooral de energie die ik kan leveren."

Paolo Maldini is nu technisch directeur bij Milan

Kerkez krijgt ook direct advies van Maldini. De 126-voudig Italiaans international benadrukt tegenover Kerkez dat glijden het laatste redmiddel is. Als een tackle noodzakelijk is, heb je in de ogen van de Milan-legende al een fout begaan.

"Maar als ik zeker weet dat ik met een sliding een bal kan veroveren, dan doe ik dat. Dat zit echt in me", zegt Kerkez met zelfvertrouwen.

Hoewel Kerkez zich in Milaan blijft ontwikkelen, zit een vaste plek in de eerste selectie van de Italiaanse topclub er niet in.

Als AZ vorig jaar januari persoonlijk contact opneemt en benadrukt dat hij de beoogde vervanger is van Wijndal, hakt Kerkez de knoop door en ruilt hij Milaan in voor Alkmaar.

"Vanaf het moment dat we in contact kwamen met AZ voelde het goed. Hoe ze me benaderden. Het bestuur en de trainer gaven mij en mijn vader veel respect en daardoor wilde ik heel graag komen."

Familiemens

Als 18-jarige besluit Kerkez niet om een kamer te zoeken in de stad of in een gastgezin te gaan. "Mijn familie is bij me. We huren samen een huis. Dat is heel belangrijk voor mij."

"Zij zijn bij me sinds het begin. Mijn vader helpt me veel. Met voetbal, maar ook met het leven. Hij leert me hoe ik dat moet doen."

Kerkez beleeft met AZ in de competitie nu een mindere fase, maar barst van de ambitie. "We moeten blijven concurreren met de topdrie. En voor mezelf moet ik de energie blijven overbrengen op mijn medespelers en de tribunes. Ik moet vuur hebben voor 90 minuten."

De linksback wil niet te ver vooruit kijken. "Natuurlijk droom ik ervan om in de Champions League te spelen, of bij een mooie club uit de Premier League, in Italië of de Bundesliga, maar ik focus me op het heden. Wat komt, dat komt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl