Tiental AZ boekt zwaarbevochten zege op hekkensluiter Volendam

Bekijk de samenvatting van AZ - FC Volendam

AZ heeft ondanks een vroege rode kaart met 2-1 gewonnen van hekkensluiter FC Volendam. Daarmee blijven de Alkmaarders in de eredivisie in het spoor van nummer twee PSV, dat één punt meer heeft.

FC Volendam won nog nooit bij AZ in de eredivisie en de laatste keer dat het 'Andere Oranje' een punt pakte bij AZ was in augustus 1987 (1-1) met Wim Jonk als speler. Nu zat Jonk als coach op de bank en lagen er gezien de vorm van AZ kansen op een stunt.

AZ had de laatste twee eredivisieduels verloren van Feyenoord (1-3) en Excelsior (2-1) en in de Conference League moeizaam gewonnen bij FC Vaduz (1-2). Daar kwam voor Volendam na veertien minuten een nummerriek voordeel bij. Dani de Wit kreeg van scheidsrechter Joey Kooij rood vanwege een harde tackle op de enkel van Robert Mühren.

Odgaard en Reijnders scoren

Volendam rook bloed, maar juist AZ werd sterker Met een man minder slaagde AZ er toch in afstand te nemen. Jens Odgaard ontving de bal van Yukinari Sugawara en krulde de bal via een Volendams been in de bovenhoek.

Bekijk hieronder de reacties van AZ-coach Pascal Jansen, middenvelder Tijjani Reijnders en Volendam-coach Wim Jonk.

• pro Shots
    Rood voor Dani de Wit
    Jens Odgaard viert de 1-0
  • ANP
    Volendam viert de 2-1

Via een schot van Walid Ould-Chikh was ook Volendam gevaarlijk, maar vijf minuten voor rust was het weer raak voor de thuisploeg. Tijjani Reijnders zette druk op Ould-Chikh, die de bal verspeelde, en Jesper Karlsson lanceerde vervolgens Reijnders, die simpel afwerkte.

Na rust bleef Walid Ould-Chikh, wiens broer Bilal om disciplinaire redenen ontbrak in de selectie, achter in de kleedkamer en viel Henk Veerman in.

Aansluitingstreffer invaller Veerman

Veerman had niet lang nodig om zijn invalbeurt te rechtvaardigen en scoorde na zwak verdedigen van AZ drie minuten na rust. Daryl van Mieghem was daarna nog dicht bij de gelijkmaker, maar AZ-doelman Hobie Verhulst dook het schot uit de hoek.

AZ-invaller Vangelis Pavlidis, die zijn rentree maakte na blessureleed, werd op weg naar een doelpunt onterecht afgefloten vanwege buitenspel. De Griek werkte de bal nog wel in het net.