Xavi Simons en Ibrahim Sangaré
NOS Voetbal

Engelse media zien 'geweldig' PSV, Van Nistelrooij loopt dag later geen polonaise

"Moe en voldaan." Met dat gevoel ging Ruud van Nistelrooij donderdagnacht naar bed na de fraaie overwinning van PSV op Arsenal in de Europa League. Een dag later blijkt de euforie bij de trainer van PSV te zijn gezakt.

Dat valt te begrijpen. Tegen een team als Arsenal, de koploper van de Premier League, hoef je een elftal immers niet te motiveren. Het is voor de trainer belangrijk dat zijn spelers dezelfde gedrevenheid oproepen in de wedstrijden tegen minder aansprekende tegenstanders.

'Ben benieuwd hoe we zondag spelen'

Afgelopen weekend zakte PSV immers in Groningen nog hard door het ijs. "Ik ben benieuwd hoe wij zondag gaan spelen", benadrukt Van Nistelrooij in aanloop naar het thuisduel van PSV met NEC. "We hebben een goede reactie gegeven, nu moeten we weer stabiel worden."

Hij heeft bovendien ongetwijfeld in het achterhoofd zitten dat Arsenal donderdag niet op volle sterkte aan de wedstrijd begon. Ter illustratie: vijf basisspelers begonnen op de bank.

Opgetogen Van Nistelrooij: 'Sowieso een prachtige play-off'

Desalniettemin tonen de Britse media veel ontzag en lof voor de overwinning van PSV op Arsenal. Met name Luuk de Jong en Xavi Simons krijgen van de kranten veel mooie woorden toegezwaaid.

"Een masterclass", noemt The Guardian de invalbeurt van De Jong, die de gehele tweede helft meedeed en met achtereenvolgens een assist en een goal van grote waarde was. De krant vindt dat hij de doorslaggevende factor was.

'Simons danst door Arsenal-defensie'

Ook Sky Sports had oog voor het "geweldige" optreden van De Jong in de tweede helft. "En PSV had voor rust al uit het zicht van Arsenal verdwenen kunnen zijn", verwees de televisiezender naar de afgekeurde goals van Cody Gakpo en Simons. De BBC zag dat het tweetal de defensie van Arsenal "enorm in de problemen bracht".

De Evening Standard staat stil bij het afgekeurde doelpunt van Simons, vlak voor rust. "De negentienjarige danste door de verdediging van Arsenal, die te zwak was, maar Anwar El Ghazi stond bij een actie ervoor buitenspel."

Van Nistelrooij vindt dat Simons het zelf heeft afgedwongen dat er over de jonge voetballer nu zo veel gezegd en geschreven wordt, tot en met een mogelijke WK-selectie aan toe.

"Hij heeft ook dipjes gehad, hoor. Het is niet allemaal geweldig geweest", aldus Van Nistelrooij. "Maar dat hij op zo'n jonge leeftijd verrast en met zo weinig wedstrijden in de benen dit niveau kan vasthouden, zegt ook iets over zijn beleving als prof."

WK-droom Simons

"De manier waarop Xavi zijn trainingen invult om elke drie dagen een topprestatie te kunnen leveren, daarin is hij heel ver. Ook mentaal. Hij is heel ver in de manier waarop hij weet om het beste uit zichzelf te halen."

Volgens Van Nistelrooij is de ambitie bij Simons enorm. "Dat WK is voor hem ook een drive. Als je negentien jaar bent en je kan misschien voor Nederland uitkomen op een WK, dat is een droom. Dat spat ervan af."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl