Luuk de Jong viert zijn goal
NOS Voetbal

PSV verzekert zich van vervolg in Europa League na knappe zege op Arsenal

PSV heeft zich op imponerende wijze verzekerd van overwintering in de Europa League. Arsenal, koploper in Engeland, werd in Eindhoven met 2-0 geklopt, waardoor een plek in de tussenronde van de Europa League sowieso een feit is. Ook met dank aan FC Zürich.

Trainer Ruud van Nistelrooij liet Armando Obispo, die afgelopen zondag tegen FC Groningen (4-2 verlies) nog de fout inging, buiten de basis. Niet als maatregel, maar omdat de centrale verdediger pijntjes had. Toch nam Obispo plaats op de bank.

Branthwaite vervanger

Obispo maakte plaats voor Jarrad Branthwaite. Daarnaast verving Philipp Mwene Jordan Teze als rechtsback. Anwar El Ghazi begon in plaats van Guus Til en startte vanaf rechts. Xavi Simons stond daardoor in de spits.

De kleine, behendige aanvaller liet niet voor het eerst dit seizoen van zich spreken. In de beginfase zette Simons Arsenal-doelman Aaron Ramsdale aan het werk en op slag van rust dacht hij met een frommelgoal PSV op 1-0 te hebben gebracht. El Ghazi had even daarvoor echter buitenspel gestaan.

Xavi Simons denkt te scoren

Het was al de tweede geannuleerde treffer van de avond aan de kant van PSV, dat na bijna twintig minuten een fraai doelpunt van Cody Gakpo, op aangeven van Joey Veerman, herroepen zag worden.

Arsenal stond, na de 1-0 winst op PSV van vorige week, weliswaar niet met de sterkste elf namen op het veld, maar zette doelman Walter Benítez voor rust toch enkele keren aan het werk. Onder anderen Gabriel Martinelli en Martin Ødegaard waren dicht bij een Londense goal.

In de tweede helft trok PSV, met de ingevallen Luuk de Jong, langzaam maar zeker het initiatief naar zich toe. Simons en Gakpo konden bijna juichen. Uiteindelijk was het Veerman die op aangeven van De Jong knap met links raak schoot: 1-0.

Joey Veerman scoort

De voorsprong gaf vertrouwen en na ruim een uur werd het zelfs 2-0. Arsenal-keeper Ramsdale wilde een corner van Gakpo wegwerken, maar miste de bal volledig. De Jong deed dat niet en sloeg met het hoofd toe.

Even later leek Gakpo er zelfs 3-0 van te maken, maar voor de derde keer deze avond ging er wegens buitenspel een streep door een PSV-goal. Arsenal-coach Mikel Arteta bracht intussen sterkhouders als Bukayo Saka en Gabriel Jesus in de ploeg.

Stand in groep A van de Europa League

Na kopkansen voor De Jong bracht Edward Nketiah bijna de spanning terug, maar Benítez redde bekwaam. De 2-0 bleef zo op het bord en dat zorgde voor een vreugde-explosie in het Philips Stadion.

Omdat nummer drie FK Bodø/Glimt met 2-1 verloor bij FC Zürich is PSV als nummer twee sowieso al verzekerd van de tussenronde van de Europa League.

Bekijk hieronder de reactie van Van Nistelrooij.

Opgetogen Van Nistelrooij: 'Sowieso een prachtige play-off'

Het kan volgende week nog mooier worden, bij winst in Noorwegen en puntenverlies van Arsenal tegen FC Zürich wint PSV zijn groep, goed voor een plekje in de achtste finales. Dat zullen de Londenaren ongetwijfeld willen voorkomen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl