NOS Voetbal

Kleedkamervrienden keken niet op van tirade Schreuder: 'Als broekie al dwingend'

  • Sam Porskamp

    Volgt Ajax namens NOS Sport

  • Sam Porskamp

    Volgt Ajax namens NOS Sport

Oud-teamgenoten zagen wel vaker een felle Schreuder: 'Ook hij is een mens'

Alfred Schreuder stond in zijn loopbaan vaker onder druk en ook toen de kritiek bij Ajax aanzwol bleef Schreuder immer de rust zelve. Tot zondag. Nota bene na een feestavond tegen Excelsior (7-1) sloeg de Ajax-trainer in een tirade van zeven minuten terug. Was dit een trainer in het nauw of hoort deze kant ook bij Schreuder?

"Als mensen denken dat ik een softie ben, dan hebben ze nooit bij mij in de kleedkamer gezeten. Nooit", foeterde Schreuder afgelopen zondag. De trainer keek vrijdag terug op zijn, overigens voorbereide, uithaal richting de media. Zelf vond hij die niet 'out of character'. "Was het voor de buitenwereld niet de Alfred Schreuder die ze kennen? Er zijn mensen die me anders kennen."

De buitenwereld had Schreuder inderdaad niet eerder zo fel gezien, zijn kleedkamervrienden keken er minder van op. "Als broekie kon hij al heel dwingend zijn", zegt Jurgen Streppel met een glimlach. De huidige trainer van Roda JC zat in de jaren '90 als speler met hem in de kleedkamer bij RKC Waalwijk.

Lanterfanten

"Er was bij hem nooit ruimte om te lanterfanten, dan kreeg je dat gelijk te horen. Als er met de pet naar werd gegooid dan liet hij ook wel duidelijk merken dat hij dat liever niet had, om het maar even netjes te zeggen. Wel altijd op een sociale manier, niet schreeuwerig."

Jurgen Streppel (links), Alfred Schreuder (midden) en Zeljko Petrovic (rechts) bij RKC Waalwijk in 1994

Streppel en Schreuder waren onderdeel van een RKC-team waar ook Erik ten Hag, Marcel Brands en Zeljko Petrovic inzaten. Een team vol leiders en persoonlijkheden. "Alleen toen was hij nog niet zo fel hoor", grapt Petrovic. "Toen had ik de grootste mond."

En daarna serieus: "Maar hij was zeker een speler die wat te vertellen had. Hij dacht heel goed na over het spelletje en was toen al bezig met het neerzetten van spelers. Hoe we nu allemaal, dus ook Erik (ten Hag red.) en Jurgen (Streppel red.), bezig zijn met het vak, was bij RKC al begonnen."

Wie je ook spreekt over Schreuder - oud-medespelers, vakgenoten of oud-spelers - bij iedereen valt het woord 'rechtvaardigheidsgevoel'. Schreuder voelde zich in zijn integriteit aangetast door een aantal journalisten en analisten en dus was het een keer tijd om terug te meppen.

"Ik vond nóg dat het lang duurde", verdedigt Ali Boussaboun zijn oude voetbalmaatje bij NAC en Feyenoord. "Ik had het gevoel dat het niet meer over de inhoud ging, dat het persoonlijk werd. Ze vielen de mens Alfred Schreuder aan, dus ik begreep dat hij uit zijn slof schoot."

Schreuder reageerde na afloop van Ajax-Excelsior fel op het verhaal dat zijn zaakwaarnemer Milos Malenovic een rol heeft gespeeld tijdens de transferperiode.

Schreuder over rol zaakwaarnemer bij Ajax in transferperiode: 'Dat is normaal'

Boussaboun kwam als jonkie bij NAC toen Schreuder de aanvoerder was en Henk ten Cate de trainer. Schreuder was overduidelijk het verlengstuk van Ten Cate. Sterker nog: Ten Cate liet het in sommige wedstrijden zelfs helemaal over aan zijn aanvoerder.

"Als we liepen te klooien, dan liet hij het ook wel horen. Dan stond hij op en riep: waar zijn we in godsnaam mee bezig?!"

Boussaboun was later bij Feyenoord in 2005/06 opnieuw teamgenoot van Schreuder. Het was ook het seizoen dat Schreuders' zesjarige dochter overleed aan een hersentumor.

Wij zijn mensen, geen robots. Zelfs de rustigste man van de wereld kan geïrriteerd raken."

Zeljko Petrovic, oud-teamgenoot van Alfred Schreuder bij RKC Waalwijk

"Hij ging er heel sterk mee om. Je zag geen man die een wrak was. Hij gedroeg zich niet alleen als aanvoerder op het veld, maar was toen ook de aanvoerder van zijn gezin."

Het sterkte Schreuder als mens en volgens Petrovic was het daarna makkelijker voor hem om kritiek van zich af te laten glijden en te relativeren. "Maar zelfs voor iemand als Schreuder, met alles wat hij heeft meegemaakt, kan het genoeg zijn."

In 2004 staken RKC-supporters Alfred Schreuder een hart onder de riem na de wedstrijd tegen Ajax.

RKC-supporters steunen Alfred Schreuder met knuffelbeertjes (2004)

Als trainer kon Petrovic ook flink van zich afbijten als hij dat nodig vond. Bijvoorbeeld toen hij boos was op de clubleiding van ADO Den Haag, die op het laatste moment voor de transfer van Sheraldo Becker ging liggen.

"Toen heb ik gezegd: denk je dat ik Jan Pipo de clown ben? Dat interview heeft me altijd achtervolgd. Terwijl ik alleen maar het woord Jan Lul wilde vermijden als trainer! Dat zou nu bij Schreuder ook wel kunnen gebeuren."

Petrovic zag de uitbarsting van Schreuder overigens niet aankomen. "Ik had niet verwacht dat hij dit openlijk zou doen. Ik had dit eerder verwacht van iemand anders. Dat bedoel ik niet negatief, want ik vind het ook goed dat hij een keer al zijn frustraties eruit gooit."

Streppel heeft begrip voor de uitspatting van zijn oud-teamgenoot, maar heeft zijn twijfels of het verstandig is. "Je moet dit niet te vaak doen als trainer, dan verlies je je geloofwaardigheid."

Petrovic: "Wij zijn mensen, geen robots. Zelfs de rustigste man van de wereld kan geïrriteerd raken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl