Kabinet wil warmtenetten in publieke handen brengen
Warmtenetten komen grotendeels in publieke handen. Haagse bronnen melden dat het kabinet morgen waarschijnlijk voorstelt de Warmtewet op dat punt te wijzigen. Op die manier zouden de publieke belangen beter kunnen worden gewaarborgd en zouden gemeenten meer greep kunnen krijgen op de ontwikkeling van warmtenetten.
Als het aan minister Jetten ligt, krijgt de overheid een meerderheidsbelang van 51 procent. Energiebedrijven zouden dan wel een minderheidsbelang houden.
Dat minister Jetten overwoog met dit plan te komen, was al langer duidelijk. Nu is bekend geworden dat het kabinet er morgen een knoop over wil doorhakken. Bij warmtenetten wordt vaak restwarmte uit de industrie gebruikt. Nu zijn zo'n half miljoen huishoudens op een warmtenet aangesloten, maar het is de bedoeling dat daar de komende jaren nog eens meer dan een miljoen bij komen.
Vattenfall: onwerkbare situatie
Energiebedrijf Vattenfall maakte vandaag bekend dat het vanwege het plan van het kabinet geen nieuwe warmtenetten meer zal ontwikkelen. En bestaande netten worden voorlopig niet uitgebreid.
Vattenfall is het ermee eens dat de regierol van gemeenten moet worden versterkt. Maar het steekt het bedrijf dat private warmtebedrijven zeggenschap over bestaande en nieuw te ontwikkelen warmtenetten verliezen terwijl zij wel financiële verantwoordelijkheden houden. Vattenfall noemt dat een onwerkbare situatie. Het bedrijf denkt ook dat het plan de warmtetransitie zal vertragen en dat de klimaatdoelen verder onder druk komen te staan.
Jetten wil dat het nieuwe systeem in 2025 ingaat. Vanaf dat moment zou er een overgangsperiode moeten komen van zeven jaar, waarin het meerderheidsbelang van de bedrijven geleidelijk wordt verminderd. De minister wil verder dat de prijs voor warmte niet meer wordt gekoppeld aan die van gas. Daarvoor komt een nieuw tarief in de plaats.
Hoe kan het dat de energierekening nu zo hoog is? NOS op 3 legt het uit: