Westen voert steun op aan Oekraïne, nieuwe sancties tegen Rusland
De Russische raketaanvallen op Oekraïne zijn sterk veroordeeld door het Westen. Op een ingelaste top hebben de leiders van de G7 hun afschuw erover uitgesproken. Ook zeggen ze Oekraïne te blijven steunen en Rusland te straffen. De NAVO heeft ook gezegd Oekraïne te blijven steunen.
"We veroordelen deze aanvallen in de sterkst mogelijke bewoordingen en wijzen erop dat willekeurige aanvallen op onschuldige burgers een oorlogsmisdaad zijn", schrijven de G7-leiders in een verklaring. Ze houden president Poetin verantwoordelijk.
Daarnaast zeggen de G7-leiders dat Rusland meer economische sancties krijgt opgelegd. Die zijn ook "voor individuen en entiteiten binnen en buiten Rusland die politieke of economische steun verlenen aan de illegale pogingen van Rusland om de status van Oekraïens grondgebied te veranderen."
Rusland heeft sinds de inval in Oekraïne, en ook de afgelopen weken nog, herhaaldelijk gezinspeeld op de inzet van atoomwapens. Elk gebruik van chemische, biologische of nucleaire wapens door Rusland zal "ernstige gevolgen" hebben, waarschuwen de leiders.
De NAVO blijft Oekraïne militair bijstaan. NAVO-secretaris-generaal Stoltenberg zei vandaag dat de steun zelfs wordt opgevoerd "zodat Oekraïne zich kan verdedigen en door Rusland bezet gebied kan bevrijden".
Morgen begint een tweedaagse vergadering van de ministers van Defensie van het militaire bondgenootschap waar ook de Oekraïense minister van Defensie Reznikov bij aanwezig zal zijn.
Samen met Reznikov wordt gekeken waar Oekraïne dringend behoefte aan heeft, zoals moderne luchtverdedigingssystemen, zei Stoltenberg.
Duitsland en de VS hebben al toegezegd dergelijke systemen aan Oekraïne te leveren. De eerste zending van in totaal vier IRIS-T systemen is inmiddels door Duitsland geleverd.
President Poetin begon deze oorlog. Hij moet er een eind aan maken door zijn troepen terug te trekken uit Oekraïne
"Oekraïne heeft het momentum en blijft belangrijke overwinningen boeken, terwijl Rusland in toenemende mate zijn toevlucht zoekt in gruwelijke en willekeurige aanvallen op burgers en belangrijke infrastructuur", zei Stoltenberg.
Volgens hem laten de mobilisatie in Rusland en Poetins "roekeloze retoriek" zien dat de oorlog niet volgens plan verloopt.
"Onze boodschap is duidelijk: de NAVO staat achter Oekraïne, zo lang als nodig", zei hij. "President Poetin begon deze oorlog. Hij moet er een eind aan maken door zijn troepen terug te trekken uit Oekraïne."
Mogelijk gesprek Biden
De Russische minister van Buitenlandse Zaken Lavrov zei vandaag op de Russische staatstelevisie dat Rusland best wil praten met de VS of Turkije over manieren om de oorlog te beëindigen. Maar volgens hem was er "nog geen serieus onderhandelingsvoorstel" ingediend. Zelf houdt Rusland vast "aan de gestelde doelen", zoals de annexatie onlangs van Oekraïens grondgebied en de ontwapening van Oekraïne.
President Erdogan van Turkije ontmoet president Poetin later deze week in Kazachstan. Lavrov suggereerde dat Erdogan dan Poetin een voorstel zou kunnen doen. Ook op de G20-top op Bali liggen er kansen volgens Lavrov.
Dan zou Poetin in gesprek kunnen met de Amerikaanse president Biden, een ontmoeting waar Rusland volgens Lavrov niet afwijzend tegenover staat. De VS heeft nog niet op de opmerkingen van Lavrov gereageerd.
Al maanden geen gesprekken
De veiligheidswoordvoerder van het Witte Huis, John Kirby, zei deze week dat Poetin geen enkele aanwijzing heeft gegeven dat hij bereid is tot een "diplomatieke en vreedzame oplossing." De VS blijft Oekraïne steunen met wapens en andere militaire hulp.
Kirby zei dat Poetin de oorlog kon stoppen door "simpelweg zijn troepen uit Oekraïne weg te halen".
De laatste directe besprekingen tussen Rusland en Oekraïne waren eind maart, toen de oorlog een maand bezig was. Daarna is alleen nog serieus gesproken over de graandeal, de export van Oekraïens graan via de Zwarte Zee. Die kwam eind juli tot stand in samenspraak met de VN en Turkije.