NAM wil toch weer afvalwater in Twentse bodem pompen
De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) wil volgend jaar toch weer afvalwater in de Twentse bodem pompen. Eerder leek het er nog op dat de NAM daar op verzoek van staatssecretaris Vijlbrief (Mijnbouw) mee zou stoppen.
De NAM heeft een vergunning om het water, dat vrijkomt bij de aardoliewinning in het Drentse Schoonebeek, te injecteren in lege gasvelden in Twente. De oliewinning en het bijkomende injecteren liggen sinds december stil, omdat er onregelmatigheden waren geconstateerd, zoals een veel te hoge concentratie van de giftige stof tolueen in het water.
Er is een onderzoek ingesteld en geëist werd dat het proces alleen hervat zou worden als er "geen enkele twijfel is over de veiligheid". Het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) zou in dat geval ook verscherpt toezicht houden.
Gefaseerde transitie naar Drenthe
Toen er onder bewoners opnieuw onrust ontstond over vergunningsaanvragen die kunnen leiden tot het opstarten van de afvalwaterinjectie, vroeg het ministerie van Economische Zaken de NAM om het werk in ieder geval dit jaar niet te hervatten. Daarmee stemde de NAM begin september in.
De verwachting was dat de gasvelden in Twente ook daarna niet meer zouden worden gebruikt, omdat er in 2023 een nieuw gasveld wordt geopend in Schoonebeek, schrijft RTV Oost.
Maar nu blijkt dat de aardoliemaatschappij een "gefaseerde transitie van Twente naar Drenthe" wil. In een stappenplan dat de NAM heeft gedeeld op mijnbouwvergunningen.nl is te zien dat het bedrijf wil blijven injecteren in Twente, zolang de bouw van nieuwe injectieputten in Drenthe niet is afgerond. Daarvoor wordt het hele jaar 2023 nog gebruikt.
Vergunning loopt af
De voorgenomen herstart van de afvalwaterinjecties kan rekenen op veel commentaar. Volgens toezichthouder SodM moet de NAM eerst een nieuwe vergunning aanvragen, omdat de oude eind dit jaar afloopt.
Bovendien is uit het onderzoek gebleken dat de NAM het afvalwater niet goed controleerde. Het olie- en gasbedrijf heeft het monitoringsprogramma aangescherpt, maar dat moet het ministerie van Economische Zaken nog goedkeuren.
Staatssecretaris Vijlbrief reageert ontstemd. "Eerst zal de tolueenvergunning op orde moeten zijn", zegt hij tegen RTV Oost. "De NAM is bezig met een schoner alternatief in Drenthe. Als dat veilig kan, kan de oliewinning weer worden hervat."