NOS Sport

Verstappens Red Bull overschreed budgetplafond, straf nog niet bekend

Red Bull en Aston Martin hebben vorig seizoen het budgetplafond van de Formule 1 overschreden. Welke straf de teams daarvoor krijgen, wordt op een later moment besloten, meldt autosportfederatie FIA.

Red Bull, het team van wereldkampioen Max Verstappen, heeft een procedurele fout gemaakt en heeft een volgens de FIA "kleine overschrijding" van de budgetlimiet begaan. Met een kleine overschrijding wordt een overschrijding van minder dan vijf procent bedoeld.

Formule 1-teams mogen per seizoen maximaal 147 miljoen euro (145 miljoen dollar) aan de ontwikkeling van hun wagens uitgeven. Red Bull Racing zou daar in 2021 iets boven hebben gezeten, er circuleren bedragen van 1 tot 5 miljoen dollar. In de auto waarin Verstappen in Abu Dhabi wereldkampioen werd, is dus te veel geld gestoken.

Aan welke straf Red Bull moet denken is lastig te voorspellen, maar het afnemen van de wereldtitel is geen realistisch scenario. Opties zijn onder andere een boete, of een verlaging van het budgetplafond voor komend seizoen.

Het bepalen van de strafmaat wordt een uitdaging, denkt Formule 1-verslaggever Louis Dekker. "Red Bull en Aston Martin zullen bij een zware straf hun beklag doen. Maar de andere teams zullen bij een milde sanctie klagen."

Zo zei Mattia Binotto van Ferrari afgelopen weekend nog: "Als je mij een miljoen dollar extra geeft, rijden we elke ronde een tiende seconde sneller." Daarmee geeft hij aan dat het volgens de FIA een kleine overtreding mag zijn, voor een sport waarin elke kleine verandering aan een auto verschil maakt, telt elke euro. Binotto gaf ook aan dat elk klein voordeel dat je in 2021 hebt, telt voor de komende jaren.

Christian Horner en Max Verstappen na de wereldtitel van 2021.

Jost Capito, teambaas van Williams, liet eerder al aan de NOS weten dat hij de overtreding wel degelijk kwalijk vindt. "Ik zou het een zeer ernstig vergrijp vinden als ze dat hebben gedaan. Het is in mijn ogen het toppunt van onsportief gedrag."

'Verbaasd en teleurgesteld'

Teambaas Christian Horner van Red Bull reageerde vorige week kritisch toen bekend werd dat Red Bull Racing het budgetplafond zou hebben overschreden. "Het is natuurlijk geen toeval dat het op dit moment naar buiten komt", zei Horner, doelend op de tweede wereldtitel die Verstappen afgelopen zondag veiligstelde. De teambaas nam ook het woord "laster" in de mond.

Red Bull zegt in een eerste reactie op het bericht van de FIA "verbaasd en teleurgesteld" te zijn. Ook zegt Red Bull dat het "nog steeds gelooft dat de relevante kosten voor 2021 onder het plafond zitten."

Het budgetplafond werd in het seizoen 2021 van kracht om te voorkomen dat de rijkste teams nóg verder uit zouden lopen op de concurrentie. Als de verschillen tussen de teams beperkt worden, komt dat de spanning ten goede, is de gedachte.

Wanneer de straf voor Red Bull en Aston Martin bekendgemaakt wordt, meldt de FIA niet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl