NOS Sport

Heeft Formule 1-team Verstappen budgetplafond overschreden? 'Geen enkel excuus'

Volgens het Italiaanse La Gazzetta dello Sport en het Duitse blad Auto, Motor und Sport heeft het Formule 1-team van Max Verstappen, Red Bull Racing, in 2021 het budgetplafond overgeschreden.

Teambaas Christian Horner sprak de berichten bij Sky Sports tegen. Volgende week komt de Formule 1-federatie FIA met meer informatie. Het overschrijden van het budgetplafond kan door de FIA bestraft worden. Hoe precies is nog niet duidelijk.

AFP
Max Verstappen greep vorig jaar in Abu Dhabi net voor Lewis Hamilton (Mercedes) de wereldtitel

Raceteams mogen per seizoen maximaal 147 miljoen euro (145 miljoen dollar) aan de ontwikkeling van hun wagens uitgeven. Red Bull zou daar vorig jaar vijf miljoen euro boven hebben gezeten. In de auto waarin Verstappen in Abu Dhabi wereldkampioen werd, zou dus te veel geld zijn gestoken.

Ook Aston Martin en een nog onbekende andere renstal zouden het budgetplafond hebben overschreden.

"Ik zou het een zeer ernstig vergrijp vinden als ze dat hebben gedaan. Het is in mijn ogen het toppunt van onsportief gedrag", laat Jost Capito, teambaas van Williams, aan de NOS weten.

Horner reageert

Het budgetplafond werd in het leven geroepen om te voorkomen dat de rijkste teams nóg verder uit zouden lopen op de concurrentie. Op die manier moet de sport eerlijk en aantrekkelijk blijven. Vorig jaar werden de regels opnieuw vormgegeven.

Horner ontkende bij Sky Sports dat Red Bull te veel geld uitgaf in Verstappens kampioensjaar. "Er zijn veel geruchten en roddels hierover en we weten waar die grotendeels vandaan komen", lijkt hij te doelen op banden tussen Italiaanse en Duitse media met Ferrari en Mercedes.

ANP
Christian Horner, Max Verstappen en Helmut Marko

"Het gaat nu over Red Bull, maar er kunnen wel vier teams in hetzelfde schuitje zitten", vervolgt de Brit. "We zijn in gesprek met de FIA en we hebben vertrouwen in onze cijfers."

Red Bull-adviseur Helmut Marko sloot zich bij die woorden aan. Hij baalde er vooral van dat er al publiekelijk over een eventuele overschrijding werd gesproken. "Zodra de feiten zijn opgehelderd, kunnen we erover praten."

Geen enkel excuus

Toto Wolff, chef van Mercedes, riep de FIA vrijdag al op om zo nodig stevig op te treden. Hij wijst op de verstrekkende gevolgen die overschrijding van het budgetplafond kan hebben.

Daar sloot Jost Capito, teambaas van Williams, zich tegenover NOS bij aan. "Het is nog erger dan een illegaal onderdeel op de auto. Het heeft impact op een heel seizoen, alle raceresultaten en op beide kampioenschappen: het WK voor coureurs en voor constructeurs."

Capito van Williams vindt dat er - als er daadwerkelijk te veel is geïnvesteerd - moet worden ingegrepen. "Als je te weinig belasting betaalt, krijg je ook een tik op de vingers en een naheffing. Dus teams die dit hebben gedaan moeten ervoor boeten. Er is geen enkel excuus om meer geld uit te geven."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl