Groningen vecht met tien man voor wat het waard is, maar verliest van RKC

Bekijk de samenvatting van FC Groningen - RKC Waalwijk

Eén moment van onachtzaamheid heeft FC Groningen opgebroken tegen RKC Waalwijk. Radinio Balker pakte bij een 1-0 voorsprong rood, waarna de wedstrijd kantelde. Het werd in de Euroborg 3-2 voor RKC.

Groningen verliest daarmee voor de derde keer op rij, maar met de manier waarop vanavond werd verloren valt wellicht beter te leven dan met de wijze waarop de eerdere nederlagen tot stand kwamen.

De ploeg bezet de twaalfde plaats in de eredivisie.

Het was even schrikken voor Groningen, toen RKC-back Thierry Lutonda binnen de minuut doorbrak over links en de bal voor het binnenschieten had. Zijn inzet ging rakelings voorlangs, waarna de thuisploeg het initiatief in handen nam.

Na zeventien minuten ging Lutonda in zijn eigen zestienmeter flink in de fout. De jonge Belg poogde Tomas Suslov af te stoppen met een tackle, maar zette die onhandig in: strafschop. Ricardo Pepi, de Amerikaanse huurling van Augsburg, schoot hard en beheerst binnen achter de kansloze Etienne Vaessen.

Het was een terechte goal na een fase waarin Groningen strijdbaar oogde en aardig voetbalde. Dat was voor de eerste keer sinds een paar weken, want de ploeg maakte een moeizame periode door.

Rood Balker

Maar één moment van onachtzaamheid in de defensie van de thuisploeg zette de wedstrijd volledig op z'n kop. Roy Kuijpers werd uit het oog verloren en kon alleen op de keeper af. Balker trok daarop aan de noodrem en gaf zo een strafschop weg. Tot overmaat van ramp kreeg hij rood.

Dario van den Buijs schoot vanaf elf meter onberispelijk binnen. Het was een wrang kantelpunt voor de ploeg van Frank Wormuth, die tot dan weinig verkeerd had gedaan.

Na rust moest Groningen dus met tien man op zoek naar een resultaat. Vooraf was de wedstrijd door Wormuth betiteld als een 'must-win', maar dat bleek in de loop van de tweede helft wel erg veel gevraagd.

Groningen werd namelijk ver naar achteren gedrukt en moest overleven. De ploeg had mazzel dat Kuijpers bij het maken van een fraaie goal net buitenspel bleek te staan.

Maar de tien Groningers waren niet bij machte om de 1-2 te voorkomen. Met het inbrengen van aanspeelpunt Mika Biereth won RKC aan stootkracht en in de 61ste minuut was het raak. Biereth werkte de bal binnen na goed voorwerk van Julian Lelieveld.

Comeback en knock-out

Maar Groningen gaf, gesteund door het eigen publiek, nog niet op. De strijdlust werd beloond toen Pepi na een goede combinatie met Florian Krüger keihard binnenschoot.

Bekijk hieronder de reacties van Frank Wormuth en Mike te Wierik van FC Groningen en een gesprek met Heraclied Iliass Bel Hassani:

Het was wrang voor de thuisploeg dat luttele minuten later ook Biereth zijn tweede van de avond maakte. De Deen werd met een mooie lange pass alleen voor Verrips gezet door Iliass Bel Hassani en schoot raak.

Die klap kwam Groningen niet meer te boven, hoewel er zelfs na de 2-3 nog vol voor een punt werd gevochten.