Discutabele penalty helpt Sparta aan zege op Groningen en knappe zesde plek

Bekijk de samenvatting van Sparta - FC Groningen

Sparta is de trotse nummer zes in de eredivisie. De Rotterdammers gaven hun uitstekende seizoensstart op het eigen Kasteel zaterdagavond een vervolg, door tegen FC Groningen op de valreep een achterstand om te buigen in een overwinning (2-1).

Vito van Crooij benutte in de laatste minuut een erg makkelijk toegekende penalty, maar ondanks het bekijken van de videobeelden bleef scheidsrechter Danny Makkelie bij zijn beslissing om de bal op de stip te leggen.

Hoewel Mike te Wierik een stevige tackle inzette, raakte hij zijn tegenstander niet. Dus voor de Groningers is het laatste woord hier nog niet over gesproken, al was Te Wierik zelf ook schuldbewust: "Ik moet die tackle niet maken, daar begint het."

Mike te Wierik en scheidsrechter Danny Makkelie over de strafschop:

Makkelie: 'Combinatie roekeloosheid, snelheid en been omhoog is strafschop'

Het publiek werd niet echt getrakteerd door de beide ploegen. Thuisclub Sparta zocht de aanval en dwong keeper Michael Verrips tot een paar fraaie reddingen. Toen het aanvoerder Adil Auassar lukte om met de knie te scoren, zette de VAR de beelden even stil en bleek er nipt sprake van buitenspel.

Groningen scoort tegen de verhouding in

Na rust viel die treffer alsnog, maar voor de andere ploeg. Spits Ricardo Pepi was rijp voor een wissel, maar kopte nog wel even fraai raak.

Ricardo Pepi heeft FC Groningen op voorsprong gezet

Voor Pepi werd in januari van dit jaar nog zestien miljoen euro betaald, door FC Augsburg aan FC Dallas. FC Groningen wist de Amerikaan op het laatste moment van de transferperiode nog te huren, als vervanger van Jørgen Strand Larsen.

Zo lonkte er toch een luchtpuntje voor de Groningers, met de derde zuinige zege van het seizoen in de maak. Ondanks alle kritiek op vertoonde spel was het elftal van trainer Frank Wormuth dus wel op weg naar een keurige zesde plek.

Ommekeer

Neraysho Kasanwirjo luidde daarna met verdedigend geklungel de ommekeer in. De Groninger stuurde namelijk een ploeggenoot bij een hoekschop weg bij de eerste paal, maar stond daarna zelf helemaal verkeerd opgesteld toen Sven Mijnans voor zijn neus opdook en raak kon koppen.

Na een volgende inschattingsfout van Te Wierik bleven dus zelfs alle drie de punten in Rotterdam.