Zuinige zege Groningen bij Cambuur in moeizame 'nul-nulwedstrijd'

Bekijk de samenvattting van SC Cambuur - FC Groningen

Op het kunstgras van Leeuwarden is een moeizame, maar toch aantrekkelijke wedstrijd tussen SC Cambuur en FC Groningen geëindigd in 0-1. Twee ploegen bij wie het - zacht uitgedrukt - nog niet vanzelf gaat dit seizoen. Cambuur won alleen bij Fortuna Sittard, Groningen hiervoor alleen thuis tegen Go Ahead Eagles. Een gebrek aan goals, daar ligt het aan.

Pas na zeventig minuten was het Tomas Suslov die het beslissende doelpunt maakte, nadat Marco Tol de bal had verspeeld in de opbouw. Zuur voor Cambuur, dat misschien wel een punt had verdiend.

Aanvallend beperkt

Want voetballend valt het niet tegen bij de ploeg van trainer Henk de Jong. Fraaie crosspasses, genoeg beweging, maar de Friezen vinden de weg naar het doel maar moeilijk. Komen ze eenmaal in scoringspositie, dan is rustig blijven vaak ook wat veel gevraagd.

Bij Groningen regent het ook geen goals. Aanvallend heeft de ploeg van Frank Wormuth met het vertrek van Jørgen Strand Larsen behoorlijk wat ingeleverd. En afgelopen week werd ook nog Cyril Ngonge voorlopig uit de selectie gezet omdat de aanvaller "niet past binnen de normen van het team". Woorden van de hoofdtrainer.

Groningen-matchwinnaar Suslov: 'Wist dat ik doelpunten kon maken'

Voor Cambuur-aanvaller Silvester van der Water was er de eerste basisplaats van het seizoen. Kan hij dan misschien de goals gaan maken voor Leeuwarden? Ja, daar leek het even op na een uur spelen. Hij vierde zijn kopgoal al met de fans - en een harde trap tegen een reclamebord - maar toen merkte de VAR een buitenspelgeval op.

Vrijwel de hele wedstrijd golfde het spel op en neer, maar enorme kansen waren er ook niet. Groningen-vleugelaanvaller Paulos Abraham was voor rust het dichtst bij toen hij de paal raakte. Cambuur-spits Uldrikis probeerde nog een Zlatan-achtig hakje, maar eindigde met zijn benen in de knoop.

Balk loopt hard door op doelman Verrips en wordt kort erna gewisseld

Strijd en de wil om te winnen was er genoeg. Bij Remco Balk liepen de emoties zo snel zo hoog op dat De Jong de energieke vleugelspits al na een half uur wisselde. Balk had al geel, vloog enkele keren blind het duel in en liet zich flink provoceren. Toen hij hard doorliep op doelman Michael Verrips en hem groggy achterliet, vond De Jong het mooi geweest.

In het slordige duel koos Groningen ervoor om te verdedigen en met uitvallen gevaarlijk te worden. Halverwege de tweede helft ging dat pas een keer goed met de explosieve Suslov. Na een fout in de opbouw bij Cambuur kon hij ervandoor op rechts, kapte naar binnen en schoot met een hobbelig schot raak.

'Nul-nulwedstrijd'

De Jong noemde het na afloop "een nul-nulwedstrijd". Eentje "waarin zij iets meer kansen hebben en wij iets meer de bal." Toch verloor Cambuur het duel. "Dan moet je een beetje geluk hebben, maar dat hebben we op dit moment niet."

Het slotoffensief dat Cambuur in het laatste kwartier opende, stelde teleurstellend weinig voor. Cambuur heeft nu drie wedstrijden op rij verloren en staat dertiende. Groningen meldt zich door de overwinning onderaan het linker rijtje met acht punten uit zes wedstrijden.