NOS
NOS Voetbal

Bel Hassani laat 'lekkere eettentjes' links liggen: 'Wil laten zien wat ik kan'

"Iliass kan het niet meer." Hij hoorde het gefluister in de kleedkamer vorig seizoen. En dat knaagde.

Clubs uit binnen- en buitenland stonden in de rij voor Iliass Bel Hassani tijdens zijn succesjaren bij Heracles, van 2013 tot 2016. Maar wat hij in Almelo liet zien, lukte hem daarna nergens anders meer. "Nooit zagen jullie de echte Ilias", omschrijft hij het zelf. Maar afgelopen zomer is er iets veranderd.

Opgetogen indruk

Het is donderdagmiddag stil en rustig in het Waalwijkse Mandemakers Stadion, een dag voor de wedstrijd van RKC tegen FC Groningen. De spelers zijn net klaar met trainen en hebben een tactische bespreking. Een paar minuten later komt Bel Hassani in trainingspak tevoorschijn. Hij loopt op badslippers en lijkt opgetogen.

Niet zo gek, want op het voetbalveld gaat het hem dit seizoen voor de wind. Vier doelpunten en een assist in zeven duels; het zijn prima statistieken.

Na drie seizoenen waarin de Rotterdammer de voetballiefhebbers met plezier naar Heracles deed kijken, maakte Bel Hassani in de zomer van 2016 de stap omhoog naar AZ. Het werd geen succes. En ook bij achtereenvolgens FC Groningen, PEC Zwolle, Al-Wakrah (Qatar) en Ajman Club (Verenigde Arabische Emiraten) liep het allemaal niet als gehoopt.

ProShots
Iliass Bel Hassani baalt in het shirt van PEC Zwolle

De eredivisieclubs hadden dan ook niet veel belangstelling, ruim een jaar geleden. RKC haalde de balvaardige middenvelder uiteindelijk binnen, maar erg gelukkig verliep het eerste seizoen niet bepaald. Bel Hassani steekt de hand in eigen boezem. "Vanaf de winterstop heb ik niet meer in de basis gestaan. Als een speler met mijn kwaliteiten bij een club als, met alle respect, RKC niet in de basis staat, ligt het vooral aan jezelf. Simpel."

De staf, maar ook spelers kregen twijfels over de kwaliteiten van de creatieve linkspoot. "Dat heeft geknaagd aan mij. Ik ben deze zomer met mijn gezin op vakantie gegaan naar de Malediven. Daar heb ik goed nagedacht."

Bel Hassani wilde revanche: "Ik zei tegen mezelf: je gaat iedereen nu laten zien wat je kan."

Ik was vaste klant bij lekkere eettentjes.

Iliass Bel Hassani

Aan het begin van de voorbereiding op het seizoen verscheen Bel Hassani topfit op het trainingsveld bij RKC. Het grote verschil tussen nu en de jaren ervoor? "De beste willen zijn in iedere wedstrijd en training. En je valkuilen kennen."

Vorig seizoen was Bel Hassani nog regelmatig laks tijdens trainingen. "Ik dacht dat ik wel even kon meedraaien."

Bel Hassani denkt terug aan zijn tijd bij AZ. "Ik was alleen en pakte minder rust. Ik ging vaak uiteten in Amsterdam. Ik was vaste klant bij lekkere eettentjes", glimlacht de RKC-speler, die gebaat lijkt bij ritme en rust. "Ik heb nu mijn vrouw. Die kookt fantastisch en weet wat ik moet eten. Er staat zo een lekkere pasta klaar, zodat ik vrijdag kan vlammen."

Ervaringen in Qatar

Met diezelfde vrouw trok hij een paar jaar geleden naar Qatar. Vooral het financiële plaatje was interessant, geeft Bel Hassani ruiterlijk toe. "Ik heb er een ontzettend mooie tijd gehad. Mooie steden met ontzettend veel leuke winkeltjes en barretjes. Het was echt een avontuur."

ANP
RKC-speler Iliass Bel Hassani

Over ruim een maand begint in datzelfde Qatar het WK, een toernooi dat al sinds de toewijzing in 2010 onder een vergrootglas ligt. Een wereldkampioenschap voetbal in een land dat het niet zo nauw neemt met de mensenrechten en waar slachtoffers zijn gevallen bij de bouw van WK-stadions.

"Dat heb ik niet gezien en gehoord daar", zegt Bel Hassani. "Ik heb met veel arbeiders gesproken als ik in een moskee was. Ze hadden het naar hun zin, ik heb er specifiek naar gevraagd. Ze zeiden tegen mij dat ze blij waren."

Bel Hassani beseft wel degelijk dat er doden zijn gevallen. "Dat is onderzocht, het is een feit. Natuurlijk is het verschrikkelijk en heel fout. Maar ik kan alleen zeggen wat ik zelf heb gezien en gehoord."

Bekijk hieronder een Sportexplainer over het omstreden WK voetbal in Qatar, waarin we ingaan op de vraag of het toernooi geboycot zou moeten worden:

WK in Qatar: de boycotvraag

In de toekomst wil de vorige maand dertig jaar geworden Bel Hassani wel terugkeren naar het Midden-Oosten. "Maar daar ben ik nu niet mee bezig. Als ik in mijn hoofd met een transfer bezig ben, presteer ik niet. Ik ben gewoon hartstikke blij met hoe het nu gaat. En er kunnen nog een paar procentjes bij."

'Verlangen drie punten van onszelf'

Bel Hassani focust zich allereerst op FC Groningen-uit, waar de nummer negen van de ranglijst de derde overwinning van het seizoen wil behalen om aansluiting bij de subtop te behouden.

"Dat verlangen we ook van onszelf als je kijkt naar ons spel en de stand", eindigt Bel Hassani, die snel richting de kleedkamer holt, want: thuis wacht een lekker en gezond bord pasta.

Bekijk hier een interview met Bel Hassani ná het duel met FC Groningen:

Bel Hassani is in vorm en topfit: 'Weet nu waar het fout ging'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl