NOS Nieuws

Biden: nucleaire dreiging terug op niveau van dieptepunt Koude Oorlog

De Amerikaanse president Biden heeft gezegd dat de nucleaire dreiging terug is op het niveau van de Koude Oorlog en de Cubacrisis in 1962. Dat deed hij gisteren op een fondsenwervingsevenement in New York.

Tijdens het evenement voor de Democratische Senatoriale Campagnecommissie zei Biden dat de Russische president Poetin "een man is die ik redelijk goed ken" en dat de Russische leider "geen grapje maakt als hij praat over het gebruik van tactische kernwapens of biologische of chemische wapens".

"We hebben niet meer het vooruitzicht van een armageddon gehad sinds Kennedy en de Cubacrisis", zei Biden. Hij suggereerde dat de dreigende taal van Poetin reëel is "omdat zijn leger aanzienlijk ondermaats presteert".

De Amerikaanse president deed de uitspraken in de woning van James Murdoch, de zoon van mediamagnaat Rupert Murdoch. Amerikaanse media zeggen dat hij op dergelijke momenten, die alleen toegankelijk zijn voor een handvol verslaggevers zonder camera's of opnameapparatuur, minder gereserveerd is.

Het was niet meteen duidelijk of Bidens uitspraken duiden op een nieuwe beoordeling van de Russische nucleaire intenties. Deze week zeiden Amerikaanse functionarissen dat er geen bewegingen van Russische nucleaire strijdkrachten zijn waargenomen die een verandering in de staat van paraatheid van Amerika zouden vereisen.

Ook andere inlichtingendiensten hebben zoiets nog niet gezien. Analisten achten de kans minimaal dat Poetin op de korte termijn werkelijk naar kernwapens grijpt. Áls dat wel het geval zou zijn, denken experts dat Poetin waarschijnlijk een tactisch nucleair wapen inzet. Dat zijn minder sterke kernwapens, die lokaal ingezet worden op het slagveld. Ze zijn bedoeld om militaire doelwitten uit te schakelen. "Je probeert niet een land te vernietigen, maar de militaire operatie te wenden", zei Mart de Kruif, oud-commandant der Landstrijdkrachten, eerder tegen de NOS.

Dilemma

Als Rusland een kernwapen zou gebruiken, zou het de VS en zijn bondgenoten voor een dilemma plaatsen: hoe moet er gereageerd worden? Experts denken dat als Washington dan terugslaat, dat gebeurt met conventionele wapens. Zo kan een snelle escalatie tot een nucleaire oorlog voorkomen worden. Maar Biden zei gisteravond: "Ik denk dat je geen tactisch kernwapen kunt inzetten zonder te eindigen met een armageddon."

Biden staat momenteel niet alleen in zijn zorgen. Vorige week waarschuwde ook de voormalige Duitse bondskanselier Angela Merkel voor Russische dreiging. Tijdens een evenement van de krant Süddeutsche Zeitung zei ze dat de woorden van Poetin serieus moeten worden genomen "en niet direct als 'bluf' kunnen worden weggezet".

Bekijk hier een terugblik op de Cubacrisis:

Terug naar de dreiging tijdens de Cubacrisis

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl