Louis van Gaal spreekt Jurriën Timber toe
NOS Voetbal

Grootste Europese nederlaag Ajax ooit zal ook Van Gaal aan het denken zetten

Anderhalve maand voor de eerste groepswedstrijd op het WK deelt praktisch de helft van het Nederlands elftal in de historische afgang van Ajax in de Champions League. Bonter dan die 1-6 tegen Napoli had een Nederlandse topclub het nog nooit gemaakt in Europa.

Alleen Go Ahead Eagles verloor in 1965 een Europees thuisduel met grotere cijfers, toen Celtic met 6-0 te sterk was aan de Vetkampstraat. En AZ kreeg ook al eens een pak rammel met vijf goals verschil (0-5), van het Anzji Machatsjkala van trainer Guus Hiddink en sterspeler Samuel Eto'o tien jaar geleden.

Ajax leed nu zijn grootste officiële nederlaag sinds 29 november 1964, toen Feyenoord met 9-4 te sterk was.

Basis Oranje leunt op Ajacieden

Zorgwekkend voor het Nederlandse voetbal is dat Louis van Gaal bij de zoektocht naar zijn sterkste elf voor het aankomende WK op een basis van Ajacieden lijkt te leunen, die gewogen en (veel) te licht werden bevonden in de Europese topduels tegen Liverpool en Napoli.

Liefst zes spelers van Ajax verschenen aan de aftrap tijdens de laatste interland van Oranje in de Nations League, die moeizaam werd gewonnen van België (1-0).

Het Nederlands elftal voorafgaand aan de laatste interland, tegen België in de Nations League

Remko Pasveer, Jurriën Timber, Daley Blind, Davy Klaassen, Steven Berghuis en Steven Bergwijn hadden een basisplaats, Kenneth Taylor viel in bij Oranje tegen de Belgen. Tegen Napoli speelden ze negen dagen later allemaal mee met Ajax.

De sportkrant AS zag 'een totaal uitgeput Ajax', Marca schreef dat het team 'afzakte naar de hel'.

Door blessures bij onder anderen Memphis Depay en Teun Koopmeiners was de Amsterdamse inbreng bij de laatste interland wellicht iets groter dan gepland, maar het geschutter van de ogenschijnlijke 'zekerheidjes' Pasveer, Timber en Blind zal Van Gaal met gefronste wenkbrauwen hebben bekeken.

Op alle fronten werd Ajax afgetroefd, met in bovenstaande tweet het vernietigende rapport van statistiekenbureau Opta. Zowel met schoten tegen, passnauwkeurigheid, gewonnen duels als overtredingen tegen deden de Amsterdammers het dit kalenderjaar nog niet slechter dan nu tegen Napoli.

Voor vier duels op rij zonder zege moeten ze bij Ajax terug naar de periode onder trainer Marcel Keizer, vijf jaar geleden. Een bijna vergeten hoofdstuk al, voorafgaand aan de gloriejaren onder de afgelopen zomer vertrokken Erik ten Hag.

Positieve reeksen

Nog geen jaar geleden was Ajax nog alleen maar bezig met positieve recordreeksen, zoals de eerste Nederlandse club die alle groepswedstrijden in de Champions League wist te winnen. En spits Sébastien Haller die met Karim Benzema en Robert Lewandowski streed om de topscorerstitel in het miljardenbal.

Het goede nieuws voor Van Gaal is dat zijn internationals van Ajax door negen duels in korte tijd de gelegenheid krijgen om snel hun vorm weer te vinden voorafgaand aan het eerste WK-duel op 21 november tegen Senegal.

Ajax speelt nog negen wedstrijden tot aan het WK

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl