Edwin van der Sar, Klaas-Jan Huntelaar en Gerry Hamstra langs het trainingsveld van Ajax
NOS Voetbal

Veel transfers, weinig resultaat: dit Ajax heeft niets te zoeken in Champions League

  • Sam Porskamp

    Volgt Ajax namens NOS Sport

  • Sam Porskamp

    Volgt Ajax namens NOS Sport

Na de historische nederlaag van Ajax tegen Napoli (1-6) zijn tal van pijnlijke conclusies te trekken. De pijnlijkste van allemaal? Gerry Hamstra en Klaas Jan Huntelaar zijn er in hun eerste transferzomer als technisch duo niet in geslaagd om een Champions League-waardige selectie samen te stellen.

Een striemend fluitconcert na beide helften, 'Schreuder, rot op' vanaf de tribunes en een massale leegloop tien minuten voor tijd na de 1-6 van Napolitaan Giovanni Simeone. Het is lang geleden dat het sentiment in Amsterdam zo negatief was als afgelopen dinsdagavond.

Gek is dat niet. Ajax laat het keer op keer afweten in de grote wedstrijden.

Ook in Nederlandse toppers ondermaats

Niet alleen tegen Napoli, maar ook tegen Liverpool (Champions League), PSV (Johan Cruijff Schaal) en AZ (eredivisie) viel de ploeg van Schreuder door de mand. Ajax wil zich graag meten met clubs op het allerhoogste niveau, maar Schreuder constateerde na afloop dat de swingende voetbalmachine van Luciano Spalletti veel verder was dan Ajax.

Van der Vaart: 'Tadic geschorst, zou zomaar geluk bij ongeluk kunnen zijn'

Natuurlijk, Ajax deed na vorig seizoen een flink jasje uit. Met het vertrek van topscorer Sébastien Haller, Antony, Ryan Gravenberch, Lisandro Martínez, Noussair Mazraoui én trainer Erik ten Hag werd het de zomer van de renovatie.

Maar waar Napoli met spelers als Khvicha Kvaratskhelia, Giacomo Raspadori en Min-jae Kim directe versterkingen zag komen en liet zien dat een metamorfose niet lang hoeft te duren, is Ajax vooralsnog een onsamenhangend geheel, dat niets te zoeken heeft in de Champions League.

Stand in groep A na derde speelronde

Dat mogen de beleidsbepalers zich aanrekenen. Het onervaren duo Hamstra/Huntelaar liep er in juli tijdens het trainingskamp in het Oostenrijkse Bramberg am Wildkogel nog stralend bij. De ene speler was nog niet gepresenteerd of de volgende stond alweer klaar. Het mediateam van Ajax draaide overuren.

Onder de streep trok Ajax tien spelers en een nieuwe trainer aan voor een recordbedrag van 105 miljoen euro. Maar ondanks de dure investeringen staan de Amsterdammers op de rand van een pijnlijke uitschakeling in de Champions League. Een opsomming van de zomerse aankopen laat zien dat het technische duo er niet in geslaagd is te anticiperen op het grote kwaliteitsverlies.

Schreuder

De eerste klus van Hamstra en Huntelaar was het aanstellen van de opvolger van succestrainer Erik ten Hag. Schreuder werd in mei aangesteld en kon vanaf juni bouwen aan een team dat minimaal moest overwinteren in Europa, het liefst in de Champions League.

Gelijk in de eerste wedstrijd tegen Fortuna Sittard moest hij zijn eigen fout om Dusan Tadic in de spits te zetten in de rust corrigeren. Hij gaf zijn misrekening ruiterlijk toe, maar het eerste smetje was daar. Wat volgde was een goede serie, waarbij Schreuder tegen sc Heerenveen, maar met name in de Champions League tegen Rangers FC, zijn experiment met Mohammed Kudus in de spits zag slagen.

Schreuder na grote nederlaag tegen Napoli: 'Moeten nu karakter tonen'

Maar er klinkt ook veel kritiek op de keuzes van Schreuder. Waarom durft hij zijn zwalkende aanvoerder Dusan Tadic niet te wisselen? En waarom laat hij Davy Klaassen en Brian Brobbey niet vaker spelen?

Ook zijn keuze om zijn elftal ondanks een 1-3 achterstand tegen Napoli in de rust ongewijzigd aan de tweede helft te laten beginnen, kon rekenen op een striemend fluitconcert.

Bassey (820 minuten)

Ajax tastte diep in de buidel voor de Nigeriaans-Engelse verdediger Calvin Bassey van Rangers FC. Met 23,5 miljoen euro werd hij na Bergwijn de duurste aankoop in de geschiedenis van Ajax. Huntelaar en Hamstra wilde een vervanger van Lisandro Martínez die er gelijk stond. Dat is echter geenszins het geval.

Calvin Bassey heeft rood gekregen tijdens zijn debuut tegen PSV

De verdediger kan rekenen op een basisplaats, maar zijn spel is wisselvallig. Tegen Napoli werd hij meerdere keren kinderlijk voorbij gedribbeld en ook in eerdere wedstrijden liet hij zien dat hij nog een aantal grote stappen moet maken, zowel in opbouwende als verdedigende zin.

Bergwijn (921 minuten)

Steven Bergwijn is van alle aankopen de speler die het meeste indruk maakt. De recordaankoop speelt nagenoeg alles en laat zich zien met doelpunten, dribbels en assists. Kritische noot: als het er echt op aankomt, deelt de buitenspeler in de malaise.

Brobbey (496 minuten)

Het gejuich bij de supporters was groot toen verloren zoon Brian Brobbey voor een kleine twintig miljoen euro werd teruggekocht van RB Leipzig. De spits kende een prima start, maar kwam door het Kudus-experiment op de bank terecht.

Brian Brobbey viel tegen Napoli in

Een keuze van de trainer, maar Brobbey moet toch ook bij zichzelf te rade gaan waarom Schreuder Kudus - nota bene geen echte spits - boven hem verkiest. Tegen Go Ahead Eagles kreeg Brobbey afgelopen weekend weer een basisplaats, maar in die wedstrijd kon hij op zijn zachtst gezegd niet overtuigen en luidde hij met een mislukte pass een dure tegengoal (1-1) in.

Wijndal (242 minuten)

Linksback Owen Wijndal maakte voor tien miljoen de oversteek van AZ naar Ajax, maar liep al snel een blessure op. Nu hij weer fit is moet hij de concurrentie aangaan met Daley Blind, maar vooralsnog komt hij nog niet in de plannen van Schreuder voor.

Jorge Sánchez (132 minuten)

Het gat dat Noussair Mazraoui op rechtsachter heeft achtergelaten is groot. Devyne Rensch heeft de potentie om het gat te vullen, maar in de Champions League tegen Liverpool en Napoli oogde hij heel kwetsbaar.

Jorge Sánchez is nog niet veel in actie gekomen voor Ajax

Niet voor niets haalde Ajax met Jorge Sánchez een concurrent van Rensch in huis, maar de Mexicaan heeft, mede door een blessure, nog weinig minuten gespeeld.

Grillitsch (113 minuten)

Florian Grillitsch maakte zijn basisdebuut tegen Go Ahead Eagles. Dat deed hij niet onverdienstelijk, maar ook de Oostenrijker lijkt meer een breedteaankoop dan een directe versterking.

Ocampos (108 minuten)

Lucas Ocampos werd op de allerlaatste dag van de transferperiode aangetrokken. Die transfer had nogal wat voeten in de aarde. Ocampos werd bijna voor twintig miljoen euro overgenomen van Sevilla als vervanger van Antony, maar Huntelaar en Hamstra werden teruggefloten door de raad van commissarissen. Nu wordt de Argentijn voor vier miljoen euro een seizoen gehuurd, met een optie tot koop.

Lucas Ocampos

Dat lijkt een goede beslissing van de rvc. Tegen Go Ahead Eagles maakte hij net als Grillitsch zijn basisdebuut, maar de Argentijn speelde een anonieme wedstrijd, waardoor de vraag waarom Ajax Hakim Ziyech niet als vervanger van Antony terughaalde weer opdoemt.

Lucca/Conceiçao/Kaplan (samen 67 minuten)

De Italiaan Lorenzo Lucca liet in de spaarzame minuten zien dat hij best een aardige stormram kan zijn, maar niet meer dan dat.

Zowel Francisco Conceiçao als Kaplan is met het oog op de toekomst gekocht. Conceiçao liet bij Jong Ajax zien een behendige dribbelaar te zijn, maar kwakkelt met blessures. Kaplan keerde na de interlandperiode terug met een zware knieblessure, dus komt voorlopig nog niet in actie.

Ajax speet nog negen wedstrijden tot aan het WK

Trainer Schreuder oordeelt dat er in deze fase van het seizoen eerst karakter moet worden getoond, voordat er weer aan goed voetbal kan worden gedacht.

Het is nog veel te vroeg om zijn positie ter discussie te stellen, maar feit is dat Schreuder sinds dinsdagavond de grootste Europese nederlaag met Ajax ooit achter zijn naam heeft staan en dat het sinds 2017 niet meer is gebeurd dat de Amsterdammers vier keer op rij zonder zege bleven.

Het is nog geen gelukkig huwelijk tussen Ajax en Schreuder.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl