David Dalot viert zijn doelpunt met Bruno Fernandes

Spanje geeft koppositie weg, Portugal profiteert ondanks ongelukkige Ronaldo

Portugal heeft zaterdag uitstekende zaken gedaan in de Nations League. De ploeg van Cristiano Ronaldo won simpel op bezoek bij Tsjechië (0-4) en nam de koppositie in de groep over van Spanje, dat in eigen huis verloor van Zwitserland (1-2).

Portugal en Spanje vechten aankomende dinsdag in een onderling duel uit welk land de eindronde van de Nations League mag spelen.

Zes spelers van Barcelona

Spanje, dat aantrad met zes spelers van FC Barcelona, liet tegen Zwitserland zien dat er nog flink wat werk aan de winkel is voor het WK over twee maanden. De Spanjaarden hadden veelvuldig de bal, maar het geschuif leidde zelden tot een kans.

Zwitserland was een stuk effectiever. Manuel Akanji wist de eerste kans van de Zwitsers gelijk te verzilveren. De verdediger van Manchester City kopte de bal uit een hoekschop goed naar de grond en passeerde zo doelman Unai Simón.

Manuel Akanji laat doelman Unai Simón kansloos

Na rust kwam Spanje frisser voor de dag en Jordi Alba kon na een prachtige aanval over meerdere schijven de gelijkmaker binnenrammen. Lang kon de ploeg van bondscoach Luis Enrique niet genieten van het doelpunt, want Breel Embolo frommelde niet veel later de 1-2 binnen.

Zwitserland bezorgde de Spanjaarden zo de eerste thuisnederlaag in 23 duels.

Uitblinker Dalot

Portugal had het in het eerste gedeelte moeilijk met de stugge Tsjechen, maar na een halfuur brak Diogo Dalot de ban. De rechtsback van Manchester United zette de aanval zelf op en kon zijn eerste interlanddoelpunt binnenschieten na goed terugleggen van Rafael Leão.

Even daarvoor was Cristiano Ronaldo in stevige botsing gekomen met Tomáš Vaclík. De doelman probeerde de bal weg te slaan, maar raakte vervolgens Ronaldo hard in het gezicht. De Portugese superster viel daarna bloedend op de grond, maar kon niet veel later met een een pleister op zijn neus weer verder.

Cristiano Ronaldo met bebloed gezicht

Bruno Fernandes verdubbelde in de extra tijd van de eerste helft de score. Na een uitstekende voorzet Mário Rui kon de middenvelder de bal binnenlopen.

Geen vuiltje aan de lucht voor Portugal, maar Tsjechië kreeg een minuut na het doelpunt van Bruno Fernandes de uitgelezen mogelijkheid om terug te komen in de wedstrijd. De ongelukkige Ronaldo kreeg de bal op zijn hand na een hoekschop van de Tsjechen en de bal ging op de stip.

Schick faalt

Patrik Schick, die op het EK nog een werelddoelpunt maakte door de bal vanaf 45 meter binnen te schieten, kreeg het vanaf elf meter niet voor elkaar om te scoren. Hij jaagde de bal hoog over.

Het werd uiteindelijk de wedstrijd van Dalot, na de 0-1 nam hij ook de 0-3 voor zijn rekening. Op de rand van het zestienmetergebied legde hij aan en schoot hij de bal vakkundig binnen. Diogo Jota zorgde tien minuten voor tijd voor het slotakkoord: 0-4.