John McGinn viert de 1-0 in het Nations League-duel met Oekraïne.

Schotland neemt sportieve wraak op Oekraïne en neemt kop over in Nations League

Op de dag dat de Russische president Vladimir Poetin de intensivering van zijn oorlog tegen Oekraïne aankondigde, hebben de Oekraïense voetballers een gevoelige nederlaag geleden in de Nations League.

In Glasgow was Schotland duidelijk de betere: 3-0.

Nations League Groep B1

Schotland 4-9 (+5)
Oekraïne 4-7 (+1)
Ierland 4-4 (+1)
Armenië 4-3 (-7)

De eerste officiële interland van Oekraïne sinds het uitbreken van de oorlog was ook al op Hampden Park in de play-offs voor een plek op het WK in Qatar. In dat duel waren de Oekraïners met 3-1 te sterk voor de Schotten, maar ze misten toch het WK na een onfortuinlijke 1-0 nederlaag tegen Wales.

Dit keer stond de koppositie in groep B1 van de Nations League op het spel, een plek die aan het einde van deze interlandperiode recht geeft op promotie naar de hoogste categorie. Beide ploegen moesten het dit keer doen zonder hun aanvoerder: Andy Robertson (Liverpool) ontbrak bij de Schotten, Oleksandr Zintsjenko (Arsenal) deed niet mee bij de bezoekers.

Massaal applaus

Behalve de oorlog in Oekraïne, speelde ook de Britse politiek een rol in deze wedstrijd. Zo kon het massale applaus ter ere van de overleden koningin Elizabeth II het boegeroep uit sommige hoeken van het stadion niet verhullen.

• AFP
    Het eerbetoon aan de overleden koningin Elizabeth II in Glasgow ging gepaard met boegeroep vanaf de tribunes.
  • AFP
    Oekraïense supporters op de tribunes van Hampden Park.

Zij zagen bovendien hoe Oekraïne de thuisploeg in de openingsfase met de rug tegen de muur zette, zoals het ook in juni had gedaan. De eerste grote kans na een kwartier was echter voor de Schotten: Southampton-spits Ché Adams kapte naar binnen, maar zijn schot was te zwak om doelman Anatoliy Trubin te kunnen verrassen.

Schotland neemt initiatief over

Vanaf dat moment namen de Schotten het initiatief over en gaven het niet meer uit handen. Dat resulteerde niet direct in grote kansen, al had een rebound van Ryan Christie na een schot van Stuart Armstrong er best in gemogen.

Geschrokken door de Schotse aanvalsdrift besloot de Oekraïense verdediger Valeriy Bondar vlak voor rust zelfs aan de noodrem te trekken. Zijn bodycheck tegen Adams leverde hem een blauw oog en een gele kaart op. En daarover mocht hij niet eens klagen.

Che Adams wordt verzorgd na de bodycheck van Valeriy Bondar.

Na rust werd Oekraïne helemaal onder de voet gelopen door de Schotten, die zelfs nog een handvol grote kansen onbenut lieten. Zo kopte Adams op de lat en zag hij zijn volgende kopbal nog net voor de lijn gekeerd worden door de doelman.

In de 70ste minuut brak John McGinn eindelijk de ban. De middenvelder van Aston Villa zette met een handig duwtje zijn tegenstander opzij en klopte doelman Trubin in de verre hoek.

Invaller Lyndon Dykes - geboren en getogen in Australië - zorgde met twee rake kopballen in de slotfase nog voor 3-0.

Herkansing over zes dagen

Door de overwinning is Schotland de nieuwe koploper in groep B1. Zaterdag is Ierland de tegenstander van de Schotten in Glasgow en reist Oekraïne af naar het eveneens onrustige Armenië.

Dinsdag treffen Oekraïne en Schotland elkaar opnieuw, maar dan in het Poolse Krakau.