Oekraïne zet stap richting WK op bewogen avond in Glasgow

Oekraïne zet met zege in Schotland stap richting WK op bewogen avond

Met ieder een Oekraïense vlag om zich heen gedrapeerd, betraden de spelers van Oekraïne het veld op Hampden Park. Met zichtbare emotie brachten ze het volkslied ten gehore: "Oekraïne is nog niet vergaan." En toen moesten ze voetballen, de eerste officiële interland in oorlogstijd.

Plaatsing voor het WK zou een momentje van geluk betekenen voor het Oekraïense volk, winnen van Schotland was daarom de missie van de internationals in de uitgestelde play-off in de WK-kwalificatie. Met een 3-1 overwinning deden ze dat, waardoor zich nog slechts één horde op de weg naar het WK bevindt: Wales.

Jarmolenko en Jaremtsjoek scoren

Oekraïne was voor de rust sterker in het door Danny Makkelie gefloten duel, maar doelman Craig Gordon was op dreef en ontzegde Viktor Tsigankov en Andrej Jarmolenko bij twee goede mogelijkheden een treffer. Met een fraaie aanname en dito lobje liet Jarmolenko de Schotse keeper in de 33ste minuut wel kansloos.

• EPA
    Met de nationale vlag om zich heen luisteren de spelers van Oekraïne naar het volkslied
  • AFP
    Jarmolenko viert de openingsgoal
  • EPA
    Jarmolenko viert zijn goal
  • AFP
    Fans van Oekraïne

Na rust kopte die andere ervaren aanvaller, Roman Jaremtsjoek, de 0-2 binnen en liet Oekraïne na om Schotland op grotere achterstand te zetten. Mede door Heorhij Boesjtsjan kwam Schotland zelfs terug in de wedstrijd.

Aanvankelijk kwam de Oekraïense doelman nog goed weg, toen hij een bal door zijn handen liet glippen, maar John McGinn tot zijn opluchting voor open doel naast zag koppen.

In onderstaande video vertelt bondscoach Oleksandr Petrakov over de grote betekenis van de zege op Schotland.

Bondscoach Oekraïne: 'Hebben gevoetbald voor de soldaten in de loopgraven'

Een tweede slippertje van Boesjtsjan betekende wel een Schotse goal. Callum McGregor scoorde en bracht de Schotse hoop terug op Hampden Park. De Schotten gaven nog alles, maar ver in blessuretijd counterde Artem Dovbyk na een splijtende pass van Oleksandr Zintsjenko naar de 1-3.

In de uitslag kon iedereen op Hampden Park zich wel vinden op deze bewogen avond. Nu wacht zondag in en tegen Wales de finale om een WK-ticket.

Hoe was de stemming in Kiev? Correspondent Sander van Hoorn keek met een handjevol mensen in een café in Kiev naar de play-off tussen Oekraïne en Schotland in de WK-kwalificatie: