Eindhoven geeft schilderij Kandinsky terug
In samenwerking met
Omroep Brabant
NOS Nieuws

Eindhoven geeft schilderij Kandinsky terug aan Joodse erfgenamen

Een schilderij van Wassily Kandinsky gaat terug naar de erfgenamen van de voormalige Joodse eigenares. Het kunstwerk maakt al zeventig jaar deel uit van de collectie van het Van Abbemuseum in Eindhoven.

Het schilderij Blick auf Murnau mit Kirche uit 1910 was eigendom van Johanna Margarethe Stern-Lippmann. Zij werd in 1944 door de nazi's vermoord en is de (over)grootmoeder van de erfgenamen aan wie het schilderij nu toekomt, volgens de Restitutiecommissie. Die commissie houdt zich bezig met de teruggave van kunstwerken die in de Tweede Wereldoorlog van eigenaar zijn gewisseld.

De gemeente Eindhoven heeft de commissie toegezegd dat het werk wordt teruggegeven, meldt Omroep Brabant. Het schilderij is sinds 1951 in het bezit van de gemeente. "We gaan in overleg met de familie de overdracht zo snel mogelijk organiseren."

Verzoek afgewezen

Begin 2018 werd een verzoek om teruggave nog afgewezen omdat toen niet kon worden vastgesteld dat het werk in de bezettingsjaren van Stern-Lippmann werd geroofd.

Dankzij nieuwe documenten die boven water zijn gekomen, denkt de commissie er nu anders over, schrijft de regionale omroep. De commissie zegt dat het "voldoende aannemelijk is dat Margarethe Stern-Lippman het schilderij onvrijwillig heeft verloren tijdens het naziregime."

Erkenning

De teruggave van het schilderij van de Russisch-Franse kunstschilder is een belangrijk moment voor de familie. "We krijgen de negen rechtstreekse familieleden die zijn vermoord er niet mee terug, maar het is een erkenning van het onrecht dat onze familie en zovelen zoals wij hebben ervaren."

Advertentie via Ster.nl