NOS Voetbal

Crisis in Utrecht: Fraser wacht op Klaiber, morrend publiek wil strijd en punten

De massaal gescandeerde boodschap van het Utrecht-publiek aan het elftal na de wedstrijd tegen Ajax laat aan duidelijkheid niets te wensen over: "Schaam je kapot."

Het waren exact dezelfde woorden die de stadionspeaker even daarvoor gebruikte toen de frustraties op de tribune kennelijk zo hoog waren opgelopen dat er een vuurwerkbom op het veld werd gegooid. Bruisend van ambitie is FC Utrecht met een nieuwe trainer en tal van gevestigde namen bezig aan een van zijn slechtste seizoensopeningen ooit.

Hidde ter Avest ligt op de grond na de nederlaag tegen Ajax

"Dat zit 'm meer in die eerste drie wedstrijden. Daar hebben we het natuurlijk dramatisch gedaan", verwees trainer Henk Fraser na de nederlaag naar de duels met RKC Waalwijk (2-2), SC Cambuur (0-0) en FC Emmen (3-2 verlies). "Daar heb ik me nog niet kunnen onderscheiden."

Hoewel hij zelf verbetering zag, viel hem een striemend fluitconcert ten deel. Na alweer de vierde wedstrijd zonder overwinning. Tegen regerend kampioen Ajax gaat het de supporters vooral om de manier waarop. Ze mopperen over een doelloos beleid en een gebrek aan strijd. En vooral een spelsysteem dat niet deugt.

Tot overmaat van ramp rijzen ook de prijzen van de catering in Stadion Galgenwaard de pan uit, gaat de klaagzang verder.

Onrust onder supporters

Opnieuw is het onrustig in en rond het stadion, net als tijdens de vorige thuiswedstrijd tegen SC Cambuur. En zo spreekt ook de club op zijn beurt weer van een schande richting de aanhang.

Henk Fraser na afloop van FC Utrecht-Ajax, de vierde wedstrijd zonder zege:

Fraser pleit voor harde straffen: 'In Nederland komen we hier vaak mee weg'

Eigenaar Frans van Seumeren spreekt vooralsnog zijn vertrouwen uit in Fraser, voor wat dat waard is in de voetballerij.

Maar toch, na de rentree van Jens Toornstra (overgekomen van Feyenoord) wordt deze week nog alles in het werk gesteld om ook Sean Klaiber (Ajax) al dan niet op huurbasis terug te halen. Met de opkomende vleugelverdediger krijgt Fraser in elk geval wat hij wil om zijn beoogde speelwijze door te zetten. Dat zal hem dan toch een beetje houvast kunnen geven voor de komende weken.

Al zes nieuwelingen in de basis

Nog een transfer dus. Terwijl er tegen Ajax er al zes spelers aan de aftrap stonden die deze zomer werden gehaald. En de opbrengst is uiterst mager.

Inclusief de oefencampagne werden maar twee van de twaalf wedstrijden onder Fraser gewonnen. De volgende twee tegenstanders zijn Fortuna Sittard en Vitesse, twee van de nog slechts drie ploegen die onder de Domstedelingen op de ranglijst te vinden zijn.

Protest van Utrecht-supporters tegen de clubleiding

Toornstra merkt na zijn eerste drie dagen in Utrecht dat er heus wel wat voetbal in de huidige selectie zit. Voor Fraser, die kijkt liever naar de toekomst, begint het seizoen nu.

"Vanaf hier hebben we een nieuwe start", zei hij zondagmiddag. Zijn formatie vond zich aan het eind van de vierde speelronde terug op de vijftiende plaats in de eredivisie. De doelstelling ligt minimaal tien plaatsen hoger. "Ik zag tegen Ajax een ploeg die als ploeg speelde, gedisciplineerd was, bereid was. Maar nog niet zover om dit soort tegenstanders vol onder druk te zetten."

Hij verplichtte zijn selectie vorige week om naar de documentaire over Diego Simeone te kijken. Fraser hoopt dat de boodschap van die gepassioneerde trainer van Atlético Madrid ook zijn eigen selectie aan het denken zet.

FC Utrecht staat na voer wedstrijden nog net boven de degradatiestreep

Fraser kan zich vastklampen aan een van zijn illustere voorgangers. Erik ten Hag begon zes jaar geleden nog slechter aan een seizoen met de club, maar hield stug vol aan zijn filosofie en loodste zijn elftal uiteindelijk naar Europees voetbal.

Ja, zo kennen ze er nog wel een paar in Utrecht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl