Klaas Knot: Europese Centrale Bank overweegt forse rentestijging tegen inflatie
Europese centrale bankiers overwegen de rente sneller te laten stijgen om de hoge inflatie aan te pakken. Dat zegt president Knot van De Nederlandsche Bank in een interview met de NOS. Hij pleit voor een verhoging van minimaal een 0,5 procentpunt en mogelijk zelfs 0,75 procentpunt in september.
"Het inflatieprobleem in Europa is op dit moment zo groot dat ik denk dat het onze opdracht is om elke zes weken de rente te verhogen tot het moment dat het inflatiebeeld stabiliseert rond de 2 procent", zegt Knot. De inflatie in de eurozone was in juli gemiddeld 9,8 procent, mede als gevolg van de fors hogere energieprijzen.
Knot is op dit moment in Jackson Hole in de VS. Het jaarlijks symposium daar wordt wel een festival voor centrale bankiers genoemd. De hoofdspreker was vandaag Jerome Powell, president van de Amerikaanse centrale bank.
Powell was korter en resoluter dan in voorgaande jaren: de inflatie moet getemd, het liefst terug naar 2 procent. "De pijn van de hoge inflatie wordt het meest gevoeld door hen die het minst in staat zijn de last te dragen", zei Powell op de tweede dag van het symposium. Een krachtig beleid om die inflatie aan te pakken is volgens hem dan ook nodig, inclusief verdere renteverhogingen.
Maar een hogere rente zal huishoudens en bedrijven ook pijn doen. Een hogere rente zal - zeker als het om een langere periode gaat - leiden tot minder economische groei. Daardoor kunnen mensen hun baan verliezen en bedrijven minder orders krijgen.
"Ik denk dat de toespraak van Powell vrij duidelijk is geweest", zegt Knot. "Op dit moment is ons inflatieprobleem dusdanig groot dat wij ons echt moeten focussen op de inflatie en dat we de consequenties voor onze economische activiteit even voor lief moeten nemen."
Beursvloeren
Knot was niet de enige die de toespraak van zijn Amerikaanse collega nauwlettend heeft gevolgd. Over de hele wereld keken investeerders reikhalzend uit naar de woorden van Powell. Ze hoopten dat hij een andere toon zou aanslaan. Hogere rente is doorgaans slecht voor de aandelenkoersen.
De resolute toon van Powell viel dan ook slecht op de Amerikaanse beurzen. Hij had zijn laatste woorden nauwelijks uitgesproken of de koers van de S&P 500 begon te dalen. Een uur na de toespraak stond de index op -1,5 procent. Ook de Dow Jones en de Nasdaq gingen omlaag.
Europa terughoudender
De Amerikaanse inflatie bedroeg in juli gemiddeld 8,5 procent. Om die te temmen werd de rente afgelopen maanden al in vier stappen verhoogd tot tussen de 2,25 en 2,5 procent. De laatste stap was er een van 0,75 procentpunt. In september volgt een volgende verhoging.
De Europese Centrale Bank (ECB) is tot nu toe nog een stuk terughoudender geweest, hoewel de inflatie in de eurozone hoger ligt dan in de VS. In juli verhoogde de ECB voor het eerst sinds 2011 de rente, met 0,5 procent. De Europese rente is daardoor voor het eerst in acht jaar niet meer negatief.
De rente is nu precies 0 procent.