NOS WielrennenAangepast

Van Riessen sprint naar brons en eerste individuele medaille op EK baanwielrennen

Van Riessen te sterk voor Friedrich in strijd om brons op EK

Laurine van Riessen heeft de bronzen medaille veroverd op het sprintonderdeel bij de EK in München. Voor de 35-jarige Nederlandse baanwielrenster is het haar eerste individuele medaille op een groot toernooi.

In de eerste race van de best-of-three besloot Van Riessen op kop te gaan rijden en met Lea Sophie Friedrich in haar wiel steeds meer te gaan versnellen. Het werd nog even spannend toen de Nederlandse iets van haar lijn afweek, maar de jury besloot dat dat geen reden was voor diskwalificatie.

Daarmee kwam de voormalig schaatsster op voorsprong in de strijd om brons tegen Friedrich. De 22-jarige Duitse werd vorig jaar nog Europees kampioene op de keirin.

Van Riessen maakte het in de tweede race al af. Dit keer kwam Friedrich nog wel in de buurt, maar de Nederlandse hield vakkundig de deur dicht en liet de Duitse niet voorbijkomen.

De Europese titel ging naar Emma Hinze, die in de halve finales Van Riessen had uitgeschakeld. De wereldkampioene van 2020 en 2021 op het sprintonderdeel was in de finale te sterk voor de Française Mathilde Gros.

Voor Hinze was het haar tweede gouden medaille van deze EK. Eerder pakte ze al de Europese titel op de tijdrit.

Titelverdedigster Shanne Braspennincx ontbrak op de sprint in München. Met het oog op de WK in oktober vond zij een optreden op de 200-meterbaan van München niet passen in haar voorbereiding. De wereldtitelstrijd wordt, zoals vrijwel alle grote toernooien, op een 250-meterbaan afgewerkt.

Heijnen net naast podium

Philip Heijnen heeft op het omnium net naast een medaille gegrepen. De 20-jarige Heijnen vond zichzelf na een moedig gereden puntenkoers terug op de vierde plaats.

Bij de vrouwen eindigde Maike van der Duin als vijfde. Het 20-jarige talent, dat vorig jaar nog vier medailles won bij de EK onder 23,klom op het laatste onderdeel,de puntenkoers, van de achtste naar de vijfde plaats.