Marrit Steenbergen is bij de EK tot dusver al goed voor drie gouden medailles

Steenbergen is na drie keer goud nog niet klaar en is ronde verder op 200 vrij

De Nederlandse zwemploeg heeft bij de EK in Rome zaterdagochtend vijf halvefinaleplaatsen bemachtigd. Marrit Steenbergen, die vrijdagavond Europees kampioene werd op de 100 meter vrije slag en in totaal al drie gouden medailles in de wacht heeft gesleept, ging als zesde door naar de halve finales van de 200 meter vrij (2.00,01).

Ook Imani de Jong plaatste zich voor die halve finales, die voor zaterdagavond op het programma staan. De 20-jarige De Jong zwom de vierde tijd (1.59,57). Silke Holkenborg was tiende, maar omdat er maximaal twee zwemsters per land doorgaan, viel zij toch buiten de boot. Ook Janna van Kooten schopte het niet tot de volgende ronde.

Ook Toussaint en Korstanje door

Kira Toussaint bereikte de halve finales van de 50 meter rugslag, die eveneens zaterdagavond plaatsvinden. De titelverdedigster noteerde de zesde tijd (28,10). Maaike de Waard, die in 2020 op dit nummer een bronzen EK-medaille veroverde, kwam met 27,87 tot de derde tijd. Tessa Giele werd gediskwalificeerd.

Bekijk hieronder een reactie van Marrit Steenbergen, die na haar gouden races eerder deze week een lawine aan reacties over zich heen kreeg.

Gouden Steenbergen bedolven onder berichtjes: 'Sorry als ik nog niet heb gereageerd'

Nyls Korstanje is doorgedrongen tot de halve finales van de 100 meter vlinderslag. In de series kwam hij met 51,81 tot de tweede tijd, achter de Zwitser Noè Ponti (51,56). Korstanje bleef onder anderen olympisch kampioen Kristóf Milák (Hongarije) voor.

De 23-jarige Korstanje greep vrijdag op de 50 meter vlinder net naast de medailles. Op de 4x100 meter wisselslag won hij even later wel goud met de Nederlandse estafetteploeg, die verder bestond uit Steenbergen, Toussaint en Arno Kamminga.

Laatstgenoemde komt tijdens het vervolg van deze EK niet meer in actie. Kamminga meldde zich vrijdagavond af, omdat hij zich niet geheel fit voelt. In aanloop naar de EK kampte de schoolslagspecialist met een coronabesmetting.

"Arno herstelde niet van zijn eerste races. Na de finale van de 100 meter schoolslag was de koek wel op", vertelde bondscoach Mark Faber. "Je kunt jezelf afvragen of hij dan überhaupt wel had moeten zwemmen. Dat is een goede vraag, daar moeten we het nog over hebben. Hij was gewoon niet goed genoeg."

Bekijk hieronder een uitgebreide reactie van de bondscoach op de afmelding van Kamminga. Faber gaat daarnaast in op de Oranje-successen van de eerste drie dagen.