A1 bij Voorst voorlopig dicht, meeste andere wegen weer open na branden
Op verschillende snelwegen zijn afgelopen avond weer branden gesticht. Onder meer langs de A2 bij Breukelen en op de A50 ter hoogte van Apeldoorn leidden aangestoken hooibalen tot oponthoud. Inmiddels zijn de meeste wegen weer open.
Ook op de A1 kreeg verkeer te maken met branden in de berm. Hoewel die inmiddels zijn geblust, ligt er nog steeds puin op de snelweg bij het Gelderse Voorst. Dat vuil, achtergelaten door demonstranten, wordt vannacht zeer waarschijnlijk ook niet meer opgeruimd.
Rijkswaterstaat verwacht dat de A1 tussen Voorst en knooppunt Beekbergen daarom vannacht dicht blijft. De kans is groot dat de weg ook tijdens de ochtendspits nog niet open kan, zegt een woordvoerder.
'Rooksignalen'
Op sociale media hadden actievoerders opgeroepen tot een 'rooksignalenactie', waarbij mensen in de buurt van boerderijen met kleine vuurtjes hun steun konden uiten aan de boeren. Of de hooibranden op de snelwegen daarmee te maken hadden, is onbekend.
Deze hooibalen lagen op een afrit van de A1:
Dat het puin op de A1 vannacht niet kan worden opgeruimd, komt volgens Rijkswaterstaat door intimidaties. De wegbeheerder had bedrijven ingehuurd die het afval zouden opruimen, waaronder asbesthoudende materialen, maar die bedrijven werden onder meer telefonisch bedreigd.
"Mensen die het afval voor ons moeten opruimen, voelen zich dusdanig geïntimideerd dat ze het niet meer willen opruimen", vertelt de woordvoerder van Rijkswaterstaat. De wegbeheerder heeft geen eigen auto's die het afval kunnen opruimen en is afhankelijk van andere bedrijven.
Veiligheid
Rijkswaterstaat zelf kan de veiligheid van de ingehuurde bedrijven ook niet waarborgen, zegt een woordvoerder. "Dan moeten we een beroep doen op de politie. Op het moment dat je je geïntimideerd voelt als bedrijf, moet je de politie inschakelen."
Er wordt gezocht naar bedrijven die het puin wel willen ruimen, maar dat is volgens de woordvoerder lastig. Ook probeert Rijkswaterstaat de personen te achterhalen die het afval achterlieten, om de kosten op hen te verhalen. "Maar onze prioriteit ligt nu bij het vrijmaken van de weg."
Beelden van de blokkades van vanochtend:
De blokkades van de boeren zijn bedoeld als protest tegen de stikstofplannen van het kabinet. Er werden tientallen blokkades opgeworpen, ook op de A12, de A28, de A30 en de A35.
De politie Oost-Nederland, Rijkswaterstaat en verschillende veiligheidsregio's riepen de boeren op om te stoppen met acties die gevaarlijke situaties opleveren.